Uloga izvođača radova pri otvaranju ugostiteljskog objekta

Pozdrav dragi čitatelji,

 

 

 

 

 

Važnost izbora izvođača radova

nakon prošlog teksta u kojem sam pisao o planiranju i pripremi za početak radova, a što je u stvari i najvažniji dio u cjelokupnoj izgradnji objekta do samog otvaranja, o zadacima i obavezama tehnologa i projektanta kao kreatora izgleda i funkcije cjelokupnog objekta, u ovom tekstu pokušat ću bar ukratko dočarati važnost izbora samih izvođača radova, bez obzira o kojoj vrsti radova se radilo. U ovom tekstu nećemo ulaziti u detalje oko propisa i načina izvođenja pojedinih poslova, na iste ćemo se osvrnuti u sljedećim tekstovima posebno za svaku vrstu, od instalacija do završnih radova poput podova, pločica i slično.

Dakle, nakon završenog kvalitetnog sastanka na relaciji tehnolog-projektant-investitor, a na kojem se raspravljalo o ponudama izvođača radova, o kvaliteti ponude, valjanosti u smislu tehničke osposobljenosti i kvalitete izvođača u smislu težine zadatka, cijene i najprihvatljivije ponude po investitora, investitor se odlučuje na odabir izvođača radova. Moram naglasiti da je pri izboru izvođača radova jako važna uloga samog projektanta, jer je u stvari on savjetodavna strana po investitora koji je u većini slučajeva osoba koja se ne razumije u građevinski dio objekta, kao ni u opremu u istom. Tu projektant treba biti realan i na strani investitora štiteći njegov interes. Također je a posebno na većim objektima što sam već nekoliko puta spomenuo jako bitno da investitor angažira pojedinca sa potrebnom spremom ili firmu koja se bavi nadzorom radova. Nadzor mora biti upoznat sa svim detaljima i eventualnim promjenama na objektu od samog početka i on je glavna osoba ispred investitora u toku izgradnje objekta.

Što se tiče samih izvođača radova, savjetovao bih svakom investitoru da prije početka radova napravi valjane ugovore sa svakim od izvođača, u kojima osim opisa posla, specifikacije i cijene stoje i rokovi te eventualni penali uslijed kašnjenja. To je jako bitna stvar pogotovo na većim objektima, a kako bi se ispoštovala predviđena dinamika radova.

Izbjegnite improvizaciju

U ugostiteljskom objektu, a pogotovo u njegovom tehničkom dijelu, najzahtjevniji dio su mašinske, elektro i vodo instalacije. Moram napomenuti da se u većini slučajeva zanemari važnost kvalitetnog izvođenja istih, pa u kasnijoj fazi opremanja dolazi do velikih problema pri ukopčavanju i montaži opreme. Svaka kasnija improvizacija dovodi u pitanje kvalitetu objekta, i što je najvažnije sigurnost same opreme po osoblje.
Posebno naglašavam na važnost praćenja dinamike i redoslijeda izgradnje objekta, jer sam se više puta zatekao u situaciji da dođemo sa skicom mikrolokacija priključaka a već položeni kablovi napamet i postavljene pločice. Nema potrebe da opisujem zahvat koji je trebalo napraviti.

kuhinja1

Instalacije

Nakon završenog građevinskog dijela, prepravke zidova i pregrada po projektu potrebno je pristupiti polaganju instalacija vode, odvoda, struje, komunikacije, grijanja, plina, ventilacije i klimatizacije zatim odvoda nape, rasvjete i svih ostalih instalacija koje su predviđene po projektu. Instalacije se rade po propisima za svaku vrstu objekta posebno, i vrlo je važno držati se pravilnog odabira materijala i načina izvođenja. Prilikom polaganja instalacija za opremu, posebno u kuhinji treba se što je više moguće držati točnih dimenzija rasporeda na skici, zbog mogućnosti kasnijeg nesmetanog pomicanja opreme zbog čišćenja i servisa u eksploatacijskom roku. Nakon završetka polaganja instalacija od strane svakog izvođača posebno, potrebno je napraviti završne provjere od strane nadzora i izvođača, a što se evidentira zapisnikom.

ventilacija

Tada se pristupa daljnjem izvođenju građevinskog dijela, izradi estriha, postavljanju pločica, molerskim radovima, postavljanju stropova, vrata, lajsni te svih ostalih dijelova radova koji se smatraju završnim radovima. Nakon završene primopredaje završnih građevinskih radova, pristupa se površinskom čišćenju objekta i unosu i montaži opreme u isti. Moram naglasiti da uvijek dolazi do nesklada u dinamici radova upravo u ovom dijelu, a bio sam svjedok u više slučajeva da je kada smo montirali opremu moler još radio stropove jer se restoran otvara za 2 dana. Da biste izbjegli takav nered, potreban je plan koji smo nadam se detaljno opisali.
Izbor kvalitetne opreme i montaža iste je jako bitna stavka u cjelokupnoj priči.

Ne samo sa estetskog gledišta, nego prvenstveno s gledišta funkcionalnosti, kvalitete i sigurnosti. Nažalost, svjedoci smo da je danas cijena presudni faktor pri kupnji svega, gotovo da se na kvalitetu i ne gleda, a da i ne spominjem polovnu opremu. Kada vidim kakve sve proizvođače ljudi kupuju, bez osiguranog servisa i rezervnih dijelova, vjerujte da mi ništa nije jasno. Najnevjerojatnije je da investitori opremu plate 10-15 % jeftinije od vrhunske opreme i misle da su uštedjeli. Pri izboru opreme treba gledati kvalitetu, eksploatacijski rok, ateste i certifikate za opremu, reference isporučioca, energetsku klasu zbog kasnije uštede na energentima i kvalitetu i stručnost servisne službe. Nikada, ali baš nikada ne angažirati osobe koje nisu ovlaštene za montažu od isporučioca opreme za montažu.

elektroinstalacije

Iako se čini jednostavno, svaka profesionalna oprema pa tako i ugostiteljska zahtjeva posebne načine kopčanja i propise za montažu i puštanje u rad. Investitor mora biti svjestan da su struja, voda i plin jako opasne materije ako se ne rade po propisima i sa maksimalnom stručnošću. To kod nas nažalost nije tako. Prije nekih mjesec dana isporučili smo plinski štednjak koji se u trenutku isporuke nije mogao montirati na objektu jer nije bio doveden plin. Nakon par dana investitoru je palo na pamet da proba kuhati na istom i sam je bez kontaktiranja naše firme skopčao plinsku bocu a da nije stavio teflon na koljeno za kopčanje. Sva sreća pa se radilo o propan-butanu koji ima karakterističan miris pri curenju te su odmah zatvorili bocu i nije došlo do curenja veće količine istog. Strah me i pomisliti što se moglo desiti.

Osigurajte se na vrijeme

Nakon završene montaže opreme i puštanja u rad uz prisutnost odgovorne osobe svu opremu je potrebno oprobati i obavezno napraviti zapisnik o montaži i puštanju u rad gdje se napominju i potpisuju sve stavke koje su bitne za opremu. Zapisnik pravi svaka firma Izvođač radova posebno za svaki dio posla a potpisuje nadzor ispred investitora. Uz opremu isporučioc je dužan izdati garantne listove i ateste te posebno za plinsku opremu. Ujedno, ostaje obaveza isporučioca opreme da izvrši kvalitetnu obuku osoblja koje će raditi na istoj, što se evidentira zapisnikom o obuci potpisanom od odgovorne osobe angažirane od investitora.
Posebno bih skrenuo pažnju na izbor izvođača radova ventilacije, klimatizacije i odvoda nape. To je jako zahtjevan posao koji osim stručnosti i znanja pri proračunu zahtijeva i vrhunsku montažu i puštanje u rad. Posebno voditi računa o odvodima nape, materijalu za izradu ventilacijskih kanala, brtvljenju spojeva istih, izbora vrste i snage motora. To su specifične stavke koje iako su u samom startu investicije skuplje u kasnijoj eksploataciji se itekako vrate.

Evo Vam primjera koji sigurno nitko nije računao, a trebao bi:  Koliko se deterdženta za čišćenje opreme i zidova u kuhinji potroši ukoliko odvod nape nije urađen kako treba. Masnoća ne izlazi vani iz objekta nego se skuplja po opremi i objektu. Radna snaga, deterdženti, ostali potrošni materijal kroz godinu dana potroše uštedu pri kupnji jeftinije ventilacije. O svim detaljima na koje treba posebno paziti a pogotovo opremi i uređajima pisat ćemo u sljedećim tekstovima, tako da ih sada nećemo opisivati.

Pri izboru izvođača radova mislim da je najbolji kriterij referenca prethodnih radova. Često puta imate velike firme gdje je osnivač čovjek koji je uložio kapital, odradio odličan marketing, a uopće ne poznaje problematiku radova. Obično investitor “padne” na to.

 

U posljednje vrijeme pojavljuju se firme koje se bave građenjem objekta po sistemu ključ u bravu. Po investitora je to dobro jer mu skinu svu brigu s vrata u toku građenja, ali kasnije će tokom vremena vjerojatno osjetiti nedostatke takve vrste posla. S druge strane, mali poduzetnici često ne ulažu u praćenje trendova, kako opreme tako i materijala pa i tu ima dosta problema oko realizacije. Izbor izvođača radova je u stvari jako kompliciran posao, pogotovo za investitora koji je u većini slučajeva osoba koja nije građevinske ili slične struke. Zato opet ponavljam, da je angažman tehnologa pri osmišljanju tehnologije i radnog procesa pripreme, projektanta pri projektiranju i nadzora pri izgradnji jedini put do kvalitetnog, funkcionalnog i po osoblje i okolinu sigurnog objekta.

U sljedećem tekstu pišemo o građevinskom dijelu objekta, na što treba voditi računa prilikom izrade elektro, vodo, plinskih instalacija, ventilacije, klimatizacije, podova i zidova. Pozdrav do sljedećeg čitanja!

Slični članci