Uvod u opremanje ugostiteljskih objekata

Dragi ugostitelji, kuhari, šankeri, čitaoci i svi ostali koji su se bar jedanput našli sa druge strane vrata kuhinje, s druge strane šanka, u tehničkom dijelu ugostiteljskog objekta gdje se vrši priprema hrane i pića. Ova kolumna je namijenjena upravo Vama.

 

 

 

Većina ljudi koji su gosti ugostiteljskih objekata, koji sjede i uživaju u hrani i piću pripremljenom za njih, ne zna koliki je to posao, kako je važna sama organizacija ugostiteljskog objekta, nabave namirnica i tehničkog materijala, same pripreme i posluživanja jela i pića, redovitog praćenja roka trajanja i skladištenja namirnica, redovite higijenske prakse kako osoblja tako i objekta, odlaganje i reciklaža otpada, a sve kako bi gostu bila na raspolaganju kvalitetna, ukusna, vizualno zanimljiva i najvažnije zdravstveno ispravna hrana i piće.

Istina je da “njegovo veličanstvo Gost” možda i ne treba da zna gore spomenuto, ali sigurno je da kompletna postava ugostiteljskih radnika, od vlasnika do čuvara treba da zna svaku stavku tog jako kompliciranog proizvodnog procesa, što priprema hrane i pića u ugostiteljstvu ustvari i jeste. Nažalost, iz 12- godišnjeg radnog iskustva u radu opremanja ugostiteljskih objekata znam da to nije tako.

profesionalna kuhinja1

Cilj pisanja ove kolumne je da pomognemo potencijalnim investitorima pri otvaranju novog objekta, da educiramo “stare ugostitelje” i približimo im nove tehnologije, da skrenemo pažnju na važnost pravilnog projektiranja objekta u skladu sa tehnologijom koja je specifikum svakog objekta, na pravilan građevinski raspored prostorija skladištenja, pripreme i izdavanja jela i pića, na pravilno izvođenje tehničkih instalacija, na pravilan odabir materijala za izradu i oblaganje objekta, ventilacije, te da detaljno opišemo svaki element opreme za ugostiteljstvo koja je sastavni dio objekta.

Nastojat ćemo pisati objektivno, bez preferiranja bilo kojeg proizvođača ili zastupnika opreme, te ukazati na stvarne prednosti i mane posebno ugostiteljske opreme koja je jako važan dio svakog objekta. Nastojat ćemo detaljno opisati svrhu, princip rada i karakteristike svih elemenata opreme za ugostiteljstvo, sa isticanjem svih detalja o kojim treba voditi računa pri odabiru kako projekta, građevinskih radova tako i svakog dijela opreme posebno. U tekstovima će biti riječi o opremanju objekta po redoslijedu, od financijske konstrukcije cijelog projekta, odabira prostora, do izbora tehnologa koji će osmisliti meni te prema istom napraviti tehnologiju objekta, projektanta koji projektira i nadzire radove, odabira izvođača radova, odabira isporučioca opreme, dijelova opreme, uvođenja standarda i protokola, zakonske regulative.

Slični članci