Na Marića gaju skuhana najbolja raštika na svijetu

U subotu je na Agrotuzimu Marića gaj u Ružićima kod Gruda održana peta jedinstvena gastro manifestacija „Raštikijada“ – svjetsko prvenstvo u kuhanju raštike.

 

 

 

”Raštika je biljka koja je odgojila generacije Hercegovaca, i najbolja je u vrijeme kada organiziramo Raštikijadu, čime na neki način obilježavamo kraj turističke sezone. Jedinstvena je i nitko drugo joj prije nas nije pokušao posvetiti pozornost”, kazali su organizatori.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove.

Ove godine sudjelovalo je 16 ekipa s područja Hercegovine, Dalmacije i Slavonije. Svoje umijeće u kuhanju pokazala je i ekipa sastavljena od farmera iz RTL-ove emisije „Ljubav je na selu“, a ekipu su činili Dražen Božić – Cvrca i Stanko Rajčić.

Peteročlani žiri imao je težak zadatak za ocijenjivanje. Ocijenili su više stvari, izgled i boju jela, gustoću, miris, čvrstoću mesa i opći dojam. Žiri su činili: Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, Ljubo Jurčić, Slavo Bago, gastronom i dugogodišnj ugostitelj škole, Stipe Primorac, predsjednik turističkog klastera Hercegovina i Ivan Jurilj, direktor razvojne agencije Redah.

Titula najbolje skuhane raštike pripala je ekipi Hajdučke vrleti Blidinje. Drugo mjesto osvojila je ekipa Hotel Brotnjo iz Čitluka, dok je treće mjesto pripalo ekipi Bilo trade Zdena. Za najšarmantniju ekipu žiri je odabrao ekipu Herceg Etno selo Međugorje, dok je za najinovativniju raštiku odabrana ekipa Salatosen. Organizatori su za najbolje ekipu osigurali vrijedne i bogate nagrade.

Osim natjecatelja, Marića gaj posjetio je i veliki broj posjetitelja koji su uživali u ugodnom prirodnom ambijentu, te kušali slasne delicije, uštipke, pršut, razna jela s roštilja, kao i grah i fiš koji je bio pripremljen od ekipe iz Belog Manastira.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada uslijedio je bogat kulturno-zabavni program u kojem su nastupile skupine gangaša, Drim tim babe i mladi guslar iz Čapljine Ivan Vidić koji je na guslama otpjevao pjesmu o raštici. Odličnu atmosferu uz pjesmu do kasnih večernjih sati držao je tamburaški sastav.

Organizatori ovim putem najavljuju Raštikijadu 2017. S puno bogatijim programom i brojnim popratnim sadržajima.