7 drugih naziva za šećer zbog kojih se debljamo

Trudite se jesti zdravo, svjesni ste kako je velika količina šećera štetna za vaše zdravlje, ali umjerena je ok te znate da su med, agava i javor zamjenski šećeri. No jeste li znali kako tijekom dana nesvjesno pojedemo velike količine šećera, zakamufliranih pod drugim, skrivenim nazivima?

 

 

Ječmeni slad

Nastaje klijanjem ječma te je glavni sastojak u proizvodnji piva. No ječmeni slad se krije i u brojnim čokoladama i ostalim slasticama koje na ambalaži često imaju naljepnicu ‘bez šećera’.

Sirup (bilo koji)

Bilo koji proizvod koji u sebi sadrži riječ sirup zapravo sadrži velike količine šećera, zakamuflirane u taj primamljivi izraz. Voćni, javorov, rižin, agavin…sve su to šećerne bombe koje na vaše tijelo i liniju utječu jednako ili vrlo slično kao šećer.

Maltodekstrini

Riječ je o hidrolizatima kukuruznog i krumpirovog škroba koji se koriste u prehrambenj industriji , između ostalog, umjesto šećera. Ovaj sastojak najčešće pronalazimo na ambalaži slatkiša, gaziranim sokovima, ali i kao dodatak maslacu od kikirikija.

Muscovado

Ovo je vlažan, sitno zrnati šećer koji okusom podsjeća na melasu . Zbog svog bogatog i dubokog okusa najčešće ga možete pronaći na deklaraciji marinada i umaka za salate i meso.

Završeci na -oza

Baš poput namirnica koje sadrže riječ sirup, nastavak kojeg se morate čuvati, ako planirate smanjiti dnevni unos šećera, su one koje imaju nastavak -oza. Fruktoza, glukoza, maltoza, saharoza… sve su to imena koja opisuju šećer u nekom drugom, vrlo sličnom obliku.

Etil maltol

Riječ je o zaslađivaču koji ima vrlo primamljiv miris po karameli (topljeni šećer) i kuhanom voću. Upravo zbog toga se najčešće koristi kao zaslađivač guma za žvakanje.

Dekstran

Iako nas samo ime podsjeća na sastojak nekih dijetalnih tableta i suplemenata, dekstran je zapravo pravi šećer proizveden iz saharoze te je dio rafiniranog bijelog šećera, javorovog sirupa i meda.

Slični članci