Bonton u restoranu

Da bismo izbjegli moguće neugodnosti u društvu, donosimo vam osnovna pravila ponašanja u restoranu; za neke samo podsjetnik, a za mlade, uvod u svijet odraslih.

 

 

 

Rezervacija, ulazak u restoran i sjedanje za stol

Svakako rezervirajte stol u restoranu ukoliko na objed pozivate veći broj ljudi. Rezervacija podrazumijeva dolazak u dogovoreno vrijeme. Ukoliko kasnite više od 15 minuta, potrebno je ljubazno nazvati restoran i objasniti situaciju.

Nemojte pogriješiti odmah na ulasku pa ne zaboravite kako u restoran uvijek prvi ulazi muškarac, a iz njega prva izlazi žena. Muškarac preuzima brigu za garderobu, te se može ponuditi pomoći skinuti kaput ženi. Međutim, to bi trebalo napraviti nenametljivo i suptilno, a nikako velikim gestama i uz mnogo pompe. Ukoliko žena zahvali i jednom odbije ponuđeno pomoć, muškarac nikako dalje ne treba insistirati.
U restoran ulazite i izlazite iz njega bez pozdravljanja, osim kada vas na ulazu pozdravi konobar ili osoblje.

 • Muškarac bira stol, ali u dogovoru sa ženom. I on nikada neće sjesti za stol, dok se njegova partnerica udobno ne smjesti.
 • Konobara poziva isključivo muškarac.
 • Nakon konzultacije sa ženom, muškarac naručuje piće i hranu. Ukoliko konobar napravi propust, muškarac treba ženi usuti piće.

Žena u restoranu nikada ne bi trebala popravljati šminku, ni frizuru. Ukoliko za tim postoji potreba žena se treba prošetati do toaleta i tamo obaviti potrebno.

Ukoliko vam se tijekom objeda za stolom dogodi neka nezgoda, padne pribor na pod ili prolijete piće, dužnost konobara je da pribor zamijeni ili donese novi stolnjak. Ne trebate se ispričavati ili osobno intervenirati, nego ljubaznost konobara kasnije nagraditi napojnicom. Naravno, napojnica mora biti provedena kroz račun, nikako nemojte ostavljati “cash” bez pokrića.

Kuda sa salvetom?salveta

Po sjedanju za stol, salvetu razmotajte i stavite u krilo. Nikada salvetom ne tresite niti njome mašite. Salveta držite u krilu sve do kraja objeda, uključujući i desert. Salvetom nemojte čistiti pribor za jelo niti brisati lice, a pogotovo, nemojte njome brisati nos.

Koju čašu koristiti za koje vino?

Čaša za vino je posebno oblikovana staklena čaša koja se koristi za redovnu upotrebu i degustacije. Općenito, čaša za vino ima tri dijela: balon, nožicu i stopu. Ispravan način da se pije iz čaše za vino je držati čašu za nožicu i piti. Svrha je ta da se ne utječe na temperaturu vina držeći čašu za balon. Čaše se općenito mogu podijeliti u tri grupe: čaše za crveno vino, čaše za bijelo vino i čaše za šampanjac.

Kako koristiti pribor za jelo u restoranu?

Na ručku u restoranu ili svečanom ručku, konobar će poslužiti vino u odgovarajućoj čaši, tako da nećete imati problema, no, i dalje ostaje pitanje, od kuda krenuti s korištenjem čaša ali i pribora za jelo?!

stol_postavljanje

Svako jelo ima svoj pribor. Na početku pronalazimo pribor složen s obje strane tanjura. Žlice i noževi složeni su desno, a vilice s lijeve strane tanjura. Iznad tanjura nalaze se desertna vilica i žlica. Priborom se koristimo onim redoslijedom kojim se jela poslužuju, a obično je to izvana prema unutra.

Pribor za jelo se drži dosta čvrsto, ali ne previše kruto. Nož u desnoj ruci, a vilica u lijevoj.  Ako se jede samo vilicom, tada se ona drži u desnoj ruci. Žlica se ustima prinosi širom stranom, a kada završimo s jelom žlicu ostavljamo u tanjuru iz kojeg smo jeli. Nožem nikada ne prinosimo hranu ustima.

Ukoliko je postavljeno više pribora i niste sigurni kako se s njim služi, osnovno je pravilo obično je to izvana prema unutra, ali ako niste sigurni, usporite i pričekate da vidite kako će se drugi koristiti s njim.

Kako jesti koje jelo?

 • Tanjur uvijek treba nagnuti od sebe, nikada prema sebi.
 • Nemojte odjednom izrezati cijeli komad mesa.
 • Perad se jede nožem i viljuškom.
 • Kruh treba jesti rukama trgajući komad po komad.
 • Ražnjiće skinite sa štapića vilicom i zatim ih jedite vilicom i nožem.
 • Jabuku ili breskvu ogulite nožem.
 • Tjesteninu ne režite nožem.

Kako odložiti pribor nakon jela a da nikoga ne uvrijedimo?

Da biste signalizirali da ste završili sa jelom, odložite na tanjuru vilicu uz nož, tako da oštrica vilice bude okrenuta prema gore, a da su drške noža i vilice na poziciji od 5 h a vršci na 10h. Ukoliko postavljanjem pribora za jelo želite “ocijeniti pojedeno” pogledajte fotografiju!

pribor_za_jelo

 

Plaćanje računa

Kada su muškarac i žena u restoranu, muškarac bi trebao platiti, a ukoliko žena želi sudjelovati u plaćanju računa može mu kasnije ponuditi novac za svoj dio, mada nije nepristojno ni da žena plati cijeli račun.
U većim društvima svi bi trebali ravnomjerno dijeliti trošak za hranu i piće, no ukoliko ste vi pozvali nekoga, tada nikada ne biste trebali dopustiti da ta osoba plati svoj dio.

Sve eventualno nastale probleme ne biste trebali rješavati s konobarom, nego se trebate obratiti šefu sale. Svaki restoran ima svoja pravila odijevanja, pa ukoliko su vas odbili primiti zbog odjeće nemojte inzistirati na večeri u tom restoranu, nego potražite drugi gdje su pravila odijevanja manje stroga.

Sitna pravila koja vam mogu sačuvati obraz

Jednom pročitati, a nikada ne zaboraviti!

 • U restoran prvi ulazi muškarac.
 • Iz restorana prva izlazi žena.
 • Muškarci odzdravljaju ženi ustajući samo napola.
 • Za stolom muškarac sjedi ili preko puta ženi ili s njene lijeve strane.
 • Konobara poziva muškarac.
 • Žena počinje jesti prva.

Slični članci