Drvena ili plastična kuhinjska daska?

Kuhinjske daske za rezanje plodno su tlo za mnoge bakterije, pogotovo za salmonelu i Escherichiu coli. Kako ih pravilno održavati da bismo izbjegli zarazu, što rezati na njima i koje odabrati, plastične ili one od drveta?

Kada se radi o odabiru plastičnih, odnosno drvenih kuhinjskih dasaka za rezanje, mišljenja su podijeljena. Poznato je da sadrže i do 50 puta više bakterija od zahodske školjke.

 

Dugo vremena se mislilo kako su drvene daske pravo leglo zaraze jer su utori na drvetu idealno mjesto za nakupljanje bakterija.

Međutim, nova istraživanja pokazuju da su zapravo plastične daske prepune mikroba, dok drvene daske imaju baktericidna svojstva, zahvaljujući enzimima u drvetu.

Naime, na drvenim daskama, posebno ako je drvo starije, bakterije se uništavaju prirodnim putem.

* Getty

Stoga, stručnjaci preporučaju da umjesto plastične odaberete drvenu dasku za rezanje. Nećete oštetiti oštricu noža, ali ni mali komadići plastike neće završiti u povrću ili na mesu.

Kao i kod svakog kuhinjskog pomagala, najvažnije je pravilno održavanje i čišćenje.

Ako siječete sirovo meso, nakon upotrebe dasku treba dobro oprati i izribati. Sirovo i pečeno meso, a pogotovo kada se radi o piletini i puretini, nikada ne režite na istoj dasci. Piletina i puretina posebno su rizične kada je riječ o salmoneli.

Želite li izbjeći ‘samovoljno’ stvaranje bakterija, nikada ne režite voće ili povrće na dasci na kojoj je prethodno bilo sirovo meso, a nije poželjno ni različite namirnice rezati istim nožem.

Dasku ćete najbolje oprati octenom kiselinom koja ubija bakterije kao što su salmonela i E. coli. Možete primijeniti i kuhinjsku sol, koju ćete nakon korištenja posuti po dasci te je dobro izribati. Bakterije ćete ubiti i nerazrijeđenim alkoholnim octom kojim možete prebrisati i druge kuhinjske površine.

Što god odabrali, nakon pranja uvijek možete upotrijebiti malo limunovog soka koji će neutralizirati mirise.

Na tržištu su se u novije vrijeme pojavile i staklene daske za rezanje, koje se lako održavaju običnim sredstvom za pranje suđa. Ipak, neki tvrde kako je nezgodna za rezanje jer namirnice mogu skliznuti.

Slični članci