Higijena namirnica – salmonela

Redovitim održavanjem higijene namirnica i prostora u kojem se one pripremaju izbjeći ćete trovanje hranom. Trovanje hranom često izazivaju bakterije u hrani kojom se nije rukovalo pravilno ili nije termički dobro obrađena. Takva hrana može imati normalan izgled, miris i okus, a ipak biti opasna za zdravlje. Posebno rizične skupine kod trovanja hranom su mala djeca, trudnice, starije osobe i osobe koje već boluju od neke bolesti.

 

Opasna salmonela

Iako su salmonele primarno paraziti crijeva životinja, one mogu iz crijeva prijeći u krv i rasprostraniti se po cijelom organizmu. Tako se mogu naći u različitim tkivima svoga domaćina, izlučivati se mlijekom, a kod peradi se mogu naći u bjelanjku i žumanjku jajeta. Za ljude su važne upravo one salmonele koje su paraziti životinja, a čije meso i druge proizvode koristimo za prehranu.

Neke vrste mesa, kao što su piletina i puretina, posebno su rizične. Istraživanja su pokazala da na pojedinim farmama može biti zaraženo 6-10% mesa svježih pilića. Osim toga, ako je mlijeko kontaminirano, salmonele se mogu naći u vrhnju, siru i ostalim mliječnim proizvodima.

 Postoji više od 2 200 tipova salmonela. Nađu li se u dovoljno velikom broju, u probavnom traktu čovjeka izazivaju akutnu upalu tankog i debelog crijeva. Da bi izazvale bolest kod čovjeka, hranom je potrebno unijeti više desetaka tisuća do više milijuna bakterija. Možda zvuči nevjerojatno, ali jedna bakterija može se razmnožiti u više od dva milijuna bakterija za samo sedam sati, a za 24 sata nastane ih i do osam milijuna.

Prevencija zaraze

Vrlo je važno ne pružiti bakterijama uvjete pod kojima se one brzo razmnožavaju. Kako je bakterijama za razvoj potrebna vlaga, sušenjem određenih namirnica možemo usporiti ili zaustaviti razvoj bakterija, a time ih i sačuvati od kvarenja.

 Treba voditi računa da hrana bude što kraće u zoni opasne temperature, između 4 i 70°C. Da bi se usporilo razmnožavanje bakterija, svježe namirnice potrebno je čuvati na temperaturi ispod 4ºC.

Termičkom obradom u najdubljim slojevima mesa mora se postići temperatura od 70ºC, barem u trajanju od pola sata. Stoga budite strpljivi i pecite meso na roštilju na umjerenoj vatri kako bi se ono u potpunosti ispeklo. Ovo se osobito odnosi na pileće meso s kostima.

rostilj

Slični članci