Luka Kraljević: Kada vidim neko jelo uvijek se mislim kako bih ga mogao pripremiti na ”svoj” način

U moru jednoličnih profila na društvenim mrežama, pronašli smo jedan gastro kutak koji nas je odmah privukao svojim bogatim teksturama, te zanimljivim namirnicama.

Riječ je o Ljubušaku Luki Kraljeviću koji se na Instagramu predstavlja pod imenom “Cocinero84“.
Zanimljive kombinacije namirnica, kao i boje na tanjurima zasigurno će privući svakoga tko uživa u kuhanju i hrani.

 

Luka je za Vrisak.info otkrio kako se rodila ljubav prema kuhanju, koja jela najviše voli pripremati, kao i planove za budućnost koji su nas posebno razveselili.

Vaš profil zaista otvara apetit. Fotografijama dočarate svaki detalj koji se nalazi na tanjuru. No, kako se stvorila ljubav prema kuhanju?

Moje zanimanje i općenito prvi konkretni susret s kuhanjem se dogodio nekako spontano u proljeće prošle godine. Tražeći način da pobjegnem od svakodnevice, stresa, posla i obaveza, uzeo sam knjigu od Jamie Olivera. Godinama sam je posjedovao, ali je više služila kao ukras, tako da sam odlučio pokušati napraviti jedno od lakših jela. Kako nisam imao sve sastojke, morao sam dosta improvizirati, i na kraju je ispalo okej. Ali, zaintrigirala me činjenica kako mi je dan proletio i kako sam se super osjećao taj dan, jednostavno sam zaboravio na sve ostalo. To je bio taj trenutak, rodila se ljubav.

Kako ste došli do ideje za ime “Cocinero”?

Pošto nisam bio siguran kako će ”javnost” reagirati na moja jela, googlao sam i tražio neko ime koje ima veze s kuhanjem. Tako sam naišao na ime Cocinero, što na španjolskom mislim znači Chef, samo sam dodao broj 84 što je, a evo na kraju sam uspio povezati i našu Hercegovinu – Ero Cocinero.

Postoji li neko jelo koje Vam je ipak najdraže pripremati?

Inače obožavam kombinacije okusa, ljuto, slatko, slano, kiselo ide sve. Ali naravno, obožavam praviti sve vrste Curry-ja, krem juhe i tjesteninu.

Koliko vremena utrošite za pripremu jela, kao i kasnije za fotografiranje istog?

Puno manje nego što ljudi misle. Za neka jela pripremim scenu prije samog kuhanja, neka slikam dok kuham, a ponekada ih uopće i ne slikam. Ne mogu odoljeti, pojedem pa sutra pravim ponovo i slikam.

luka11

Imate li pomoćnike u kuhinji ili sve volite raditi sami?

Supruga i kćerka su uvijek tu kao pomoć, ali kako ja zaista uživam u cijelom procesu od početka do kraja, nekako najviše volim raditi sam.

Tekst ispod svake objave je opširan i detaljan, kao i recepti koji su dostupni svima. Smišljate li sami recepte ili preuzimate druge, pa u njih dodajete nešto svoje?

Postoje jela koja zaista ne treba mijenjati jer su savršena baš takva kakva jesu. Međutim kada vidim neko jelo uvijek se mislim kako bih ga mogao pripremiti na ”svoj” način. Naravno, teško je u današnje vrijeme ostati originalan, ali ako se čovjek malo potrudi uvijek može unijeti malo ”sebe” u to jelo i dati mu dašak osobnosti.

Gdje pronalazite inspiraciju za recepte?

Danas je to barem lako. Svakodnevno gledam dosta kulinarskih emisija, imam puno knjiga o kuhanju, pratim dosta poznatih i onih manje poznatih kuhara, tako da se uvijek može vidjeti i naučiti nešto novo.

Koja jela najčešće pripremate za goste, a koja za obitelj?

S vremenom sam svoje doma razmazio ali i naučio na neke nove okuse tako da u konačnici nema nikakve razlike, ista jela pravim doma svojima i kada gosti dođu.

Postoji li namirnica koja ne smije nedostajati u vašoj kuhinji?

Ajme, da je barem jedna u pitanju. Cheddar, maslinovo ulje, čili papričice, limun i limeta, đumbir i kokosovo mlijeko. Bez ovih stvari ne mogu zamisliti smočnicu.

Nakon kuhanja, tko posprema?

Ja, i uživam u tome. Ja to zovem ”vraćanje na tvorničke postavke”.

Koja vam je svjetska kuhinja najdraža i zašto?

Mediteranska općenito, obilje svježeg aromatičnog bilja, maslinovo ulje, riba, povrće… gdje ćeš bolje i zdravije.

Primijetili smo da tjesteninu većinom radite sami. Koja je razlika između domaće i kupovne tjestenine?

Više volim domaću jer mi se sviđa cijela priča vezana za to. Domaću tjesteninu radim s domaćim jajima i većinom je odmah koristim čim se malo osuši. Volim dodavati razne sastojke u tijesto pa samim time i jela dobivaju neku novu dimenziju.

Nismo mogli neprimjetiti da ste “izbacili” i svoju personaliziranu dasku za rezanje. Možete nam reći nešto više?

Svi mi doma imamo barem 3 daske za rezanje koje često ne odgovaraju našim potrebama. Tako sam htio napraviti sebi jednu dasku koja će zamijeniti sve ostale. Kako sam prije mjesec dana napravio i službeni logo i njega sam uklopio u cijelu ovu priču s daskom. Iznenadilo me koliki je interes probudila, stoga sam je odlučio darovati preko svog IG profila, a sebi napraviti novu. Planiram napraviti tri modela koji će biti dostupni za prodaju.

Planovi za budućnost? Možemo li se nadati nekom mjestu gdje ćemo moći isprobati Vaša jela?

Prije pola godine sam krenuo s projektom zalogajnice ”Vilo Moja”. Tražio sam način kako da sa što manje uloženog novca moja jela budu dostupna široj javnosti, a ne samo obitelji i prijateljima, zalogajnica je bila logičan izbor. Koncept je zamišljen kao kuhinja na otvorenom gdje gosti mogu uživati u prirodi, mirisima svježih začina kojima su okruženi, te neobičnim sljedovima hrane koje im pripremam. Plan je da zalogajnica bude mobilna te da se svaki vikend nalazi na drugoj top lokaciji, naravno isključivo u prirodi!

I za kraj, koji je Vaš savjet o pripremi hrane da bi jelo ispalo dobro?

Ljubav, samo ljubav. Jednostavno koliko vremena i truda uložite u sve, toliko će vam se i vratiti.