Nacionalne gadarije koje morate probati

 Nađete li se usred zime u na Islandu, svakako kušajte hakarl.

Ovaj specijalitet sastoji se od mesa morskog psa, koje se suši na svježem zraku (znači, nema finog okusa i mirisa po dimu, kao na šunki, slanini, kulenu), te se poslužuje u raspadajućem stanju, a zalijeva velikom količinom rakije od krumpira.

Stranci ovo jelo opisuju kao ‘užasnu, bez okusa i vjerojatno najgoru moguću hranu na svijetu’.

Na sjeverozapadnoj obali SAD-a i Kanade u morskom mulju živi najveći mekušac na svijetu, zvan geoduck, koji je jako popularan i u Kini.

* Wikipedia

Veliki mesnati dio cijenjen je zbog aromatičnog okusa i hrskavosti, a slovi i kao afrodizijak. Uglavnom se jede kuhan ili svjež, kao suši, sa sojinim umakom.

 

* thinkstock

Nizozemska proljetna poslastica sirova haringa, bez začina, osim soli, jede se tako da je se uhvati za rep i polako spušta u usta. U njezinu čast održava se i Festival haringe.

 

* thinkstock

Stoljećima se u dijelu Azije, Afrike i Južne Amerike uživa u raznim kukcima. Prženi, kuhani ili poluživi tradicionalno su jelo. Pripremite se na skakavce, žohare, gusjenice, škorpione, mrave, dudove svilce, pčele i sve ostale leteće i gmizave bube.

 

* thinkstock

Po mnogima jedno od najodvratnijih jela svakako je škotski specijalitet haggis. Brojni su recepti, ali sastojci su uvijek isti: srce, jetra i pluća ovce, luk, zob, loj, začini, sol. Sve se to pomiješa i ugura u ovčji trbuh zadnje nedjelje u siječnju, u znak sjećanja na škotskog pjesnika Roberta Burnsa.

* foodspam

Havajski steak ili spam, koliko god fino zvuči, vrsta je sušija. Radi se od mesa nepoznatog porijekla, oko kojeg se omota kuhana riža i sušena morska trava. Volite li suši, ovaj specijalitet za vas će biti mačji kašalj.

 

* thinkstock

Pasta sa sipinim crnilom služi se diljem Italije i, kako bi mnogi potvrdili, gotovo da i nema okusa. Uz dodatak soli, papra te parmezana, ovo jelo imalo bi nekakvog smisla.

Jedna od gastronomskih veličina, Francuska, poznata je i po obožavanju puževa. Ako niste ljubitelj puževa, probajte ovaj recept. Puževi se izvade iz kućica, kuhaju se s maslacem, češnjakom i peršinom, a nakon toga se stavljaju natrag u kućice. Tada se preliju bešamel umakom i poslužuju uz vino.

 

Slični članci