Namirnice koje morate probati u proljeće

Sezonsko voće i povrće najbolje je za naš organizam jer je svježe i puno hranjivih tvari. Za vas smo izdvojili tri zelene proljetne namirnice koje će vas oduševiti okusom i osnažiti organizam iznutra! Saznajte i kako ih najbolje možete pripremiti!

 

 

 

Šparoge
Zašto ih volimo: Ovo niskokalorično proljetno povrće iz porodice ljiljana odličan je izvor vitamina A, C i E te željeza i kalija. Može čak pomoći organizmu u borbi protiv nekih oblika raka, tvrde istraživanja, i to zahvaljujući antikancerogenom sastojku glutationu (glutation se nalazi i u prokulicama i kelju) .

Najbolji način pripreme: Šparoge možete začiniti maslinovim uljem, posoliti i zapeći u pećnici – za ovo vam je potrebno oko sedam minuta. Nasjeckane šparoge odličan su dodatak salatama, quicheu ili omletu. Jedite vrhove šparoga jer sadrže najviše hranjivih tvari.

Špinat
Zašto ga volimo: Zeleno je povrće koje obiluje vitaminima A i C i odličan je izvor željeza. Također, špinat obiluje folatima koji su važni za zdravlje trudnica.

povrce

Najbolji način pripreme: Špinat možete koristiti za pripremu raznih salata. U salatu dodajte i limunov sok kako bi organizam bolje apsorbirao željezo iz špinata. Špinat blanširan u vodi s dodatkom maslinovog ulja odličan je dodatak jelima s tjesteninom i omletima.

Mladi luk
Zašto ga volimo: Mladi luk neizostavna je proljetna namirnica u većini kućanstava. Jednako kao i češnjak, crveni luk i ljutika i mladi luk pomaže organizmu u borbi protiv srčanih bolesti i nekih vrsta raka, i to zahvaljujući bioflavonodima i sumporu.

Najbolji način pripreme: Karamelizirani luk može vam poslužiti kao prilog pečenju, ali luk se koristi u pripremi najraznovrsnijih vrsta jela. Možete ga dodati u juhe, variva, domaće umake i salate.

 

Slični članci