Predstavljena digitalna kuharica Zdravo! kuhaj za odrasle i mališane

 U nastojanju da prenese iskustva roditelji-roditeljima, da ih inspirira kako bi lakše i jednostavnije promijenili način prehrane i uključili djecu u cijeli proces promišljanja  o hrani, namirnica i ishrani, tvrtka Nestlé je pripremila svoju prvu digitalnu kuharicu Zdravo! kuhaj, koja je dostupna svima na preuzimanje putem ovog linka.

Mnogi roditelji/staratelji često prave značajne prilagodbe svojih svakodnevnih navika, pogotovo jer danas sve više vremena provodimo u kući. To uključuje i prilagođavanje navika kuhanja. Iako često nedovoljno informirani, mnogi roditelji žele da djeci pripremaju zdrava i nutritivna jela, koja će sadržavati dovoljan broj kalorija (ni previše ni premalo), biti izvor energije, proteina, zdravih masti, ali i sadržavati dovoljne količine voća i povrća.

Kako bi Vam taj posao olakšali, a djeci priredili mnogo zabavnih, zdravih jela bogatih svim potrebnim namirnicama, vrijedne i maštovite mame i tate, „amateri“ u kuhanju su udružili snage i u sklopu Zdravo! projekta pripremile Kuharicu Zdravo kuhaj! Doprinos stvaranju jedinstvene kuharice pružili su i ambasadorica projekta Zdravo! Amra Džeko, influencerice Ilda HumićIrmela Kadić i Nevena Pandža, kao i poznati bh. kuhari Miran Karić i Danira Šabić, te Nestlé uposlenici/e. Zajedno, čak 43 raznovrsna recepta su prikupljena u cilju da pomognu da Vaše vrijeme provedeno u kuhinji prođe kvalitetno: ne samo u pripremi hrane, već i uključivanja Vaših mališana u taj proces.

U sklopu kuharice se nalaze i pregledne nutritivne tablice za svaki recept. Tako će svi zainteresirani imati uvid u to koliko obroci imaju energije, ugljikohidrata, masti i proteina, a snalaženje je jednostavno jer su navedeni vrijeme pripreme, kao i broj obroka pojedinog jela, dok je većina sastojaka vrlo lako dostupna.

amra-dzeko

Kuharica je nastala u sklopu projekta Zdravo!, koji se, u suradnji s Atletskim savezom BiH i Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, već desetu sezonu implementira u BiH. Projekat za cilj ima da educira učenika osnovnih škola o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti, kojim kompanija Nestlé, zajedno s partnerima, nastoji da doprinese razvoju zdravijih generacija. U sklopu projekta, uloženo je više od 400.000 KM u edukaciju djece i na taj način je znanje preko 12.000 osnovnoškolaca unaprijeđeno. Kroz ovaj projekat se nudi i praktična podrška u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života.

„Tokom odrastanja, važno je da djeca stječu zdrave navike koje će ih pratiti čitav život. Osnovni postulati pravilne ishrane za svaki uzrast i kroz cijeli život su isti: raznovrsnost, ravnoteža i umjerenost. To se odnosi na izbor namirnica, odgovarajući unos kalorija i odnos makronutrijenata u dnevnom jelovniku, kao što su ugljikohidrati, bjelančevine, proteini, masti. Kod djece je važno prilagoditi unos kalorija uzrastu ili stupnju fizičkog razvoja, koji može znatno varirati u istoj starosnoj grupi, a roditelji se mogu posavjetovati s pedijatrom i nutricionistom kako bi provjerili stupanj fizičkog razvoja djeteta.  Pored zdravstvenog aspekta, kuhanje sa djecom ima i zabavan karakter i to je ono što kuharica Zdravo! kuhaj i pruža: zabavno i nutritivno bogato iskustvo za roditelje i djecu“, pojasnila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Za inspiraciju, u nastavku pronađite ukusni i brzi recept za Pileće ražnjiće s povrćem i kus kus salatom koji je, prema smjernicama Nutriporcije, pripremila ambasadorica Zdravo! projekta, Amra Džeko.

Sastojci 
Za ražnjiće:

 • 400 g pilećih prsa ( fie)
 • 2 kašičice soja sosa
 • 1 crvena paprika
 • 1-2 tikvice
 • 1⁄2 kašičice MAGGI Magije okusa
 • 1 kašičica maslinovog ulja

Za salatu:

 • 200 g kus kusa
 • 200 ml vode
 • 1 glavica ljubičastog luka
 • 1 kašičica MAGGI Magije okusa
 • 1 crvena paprika
 • 1 zelena paprika
 • 1 patlidžan
 • 1 tikvica

Priprema

Pileći file narežite na kockice, prelijte soja umakom, sezamovim uljem i ostavite da se marinira oko 30 minuta. Tikvice i paprike narežite na manje komade i na drvene štapiće naizmjence slažite kockice piletine i narezano povrće. Stavite složene ražnjiće u lim obložen papirom za pečenje, lagano ih pospite mješavinom Magija okusa, prelijte maslinovim uljem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 minuta na grill programu. 
Za pripremu salate, u posudu stavite vodu, dodajte kašičicu Magije okusa i zagrijte do ključanja, prelijte kus kus, poklopite i ostavite 4-5 minuta, da nabubri. Otklopite, promiješajte i ostavite da se hladi. Patlidžan i tikvicu kratko propirjajte na malo ulja i pomiješajte s kus kusom. U zdjelu stavite sitno nasjeckani luk, crvenu i zelenu papriku, patlidžan, tikvicu, ohlađeni kus kus, posolite i pobiberite i sve dobro promiješajte. Poslužite pileće ražnjiće s povrćem uz ukusnu kus kus salatu.