Slatko, a bez kalorija i otrova!

Stevija se može kupiti u nekoliko različitih oblika (najuobičajenije su u obliku pudera ili tekućine) a dobiva se iz listova istoimene biljke stevije (Stevia rebaudiana) za koje je karakteristično da su izuzetno slatki te da ne posjeduju niti jednu kaloriju.

 

 

Budući da ne posjeduje energetske vrijednosti, niti pobuđuje lučenje inzulina, stevija je idealan sastojak raznih redukcijskih dijeta. Začudo 300 je puta slađa od šećera, a posjeduje i antibakterijska svojstva, te je se bez straha može koristiti u jelima koja se pripremaju djeci – ne izaziva hiperaktivnost i karijes. Ova divna biljka postala je zato trn u oku proizvođačima umjetnih sladila. Pogledajte samo četiri prednosti koje će vam dočarati njene vrijednosti.

1. Mršavljenje
Kod pretilih ljudi često postoji defekt koji nastaje između želuca i hipofize koji sprečava da informacija o sitosti dođe od želuca do mozga. Prema nekim istraživanjima stevija korigira taj poremećaj, te je upravo stoga idealan sastojak u programima mršavljenja.

Mršavjeti znači trošiti više kalorija nego što unosimo u organizam. Na putu prema redukciji kalorija stevija se nameće kao savršeno rješenje, obzirom da ne posjeduje baš nikakvu energetsku vrijednost (0 kalorija) za razliku od šećera (dvije žličice šećera nose 50 kalorija).

Također, stevija je zaslužna za održavanje optimalne količine šećera u krvi, što je vrlo bitna stavka kod održavanja ne samo zdravlja već i optimalne tjelesne težine.

2. Oralna higijena

Uključivanje stevije u svakodnevnu prehranu, i to kao zamjenu za rafinirani šećer, učiniti će čuda za vašu dentalnu higijenu. Stevija inhibira rast i reprodukciju oralnih bakterija i drugih zaraznih organizama. Redovnim korištenjem stevije kao vodice za usta ili korištenjem paste za zube kojoj je dodana stevija smanjuju se problemi sa krvarenjem desni. Stevija ne uzrokuje karijes i sve je češći sastojak zubnih pasti.

3. Krvni tlak

Ne samo šećer, već i fruktoza, opasni su neprijatelji osobama koje pate od visokog krvnog tlaka. Dovoljno je izbaciti uporabu rafiniranog šećera te prestati piti slatka pića, a na dnevnoj bazi uključiti steviju u vaš jelovnik, i opasnost od visokog krvnog tlaka biti će drastično smanjenja.

4. Šećer u krvi

Jednako kao što snižava povišeni krvni tlak, stevija i smanjuje količinu šećera u krvi.

Zbog lagano gorkastog okusa, na steviju se treba naviknuti. No još je puno pozitivnih djelovanja ove super biljke (osteoporoze, tenzije mišića, smirivanja, stimulacije gušterače i jetre, poboljšava rad bubrega, liječenje kožnih bolesti…) zbog kojih biste trebali razmisliti o tome da uključite steviju u vašu svakodnevnu prehranu.

 

Slični članci