U podrumu ili garaži: 6 važnih savjeta za kuhanje piva kod kuće

Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih pića. Prema statistikama, najveće ljubitelje piva danas možemo naći u Češkoj, Austriji, Poljskoj, Njemačkoj i Rumunjskoj, dok Hrvatska u tom poretku zauzima visoko 11 mjesto.

S obzirom na sve veću popularnost ovog omiljenog pića, ne čudi i privlačnost trenda homebrewinga ili kuhanja piva kod kuće. Jedna od velikih prednosti homebrewinga je iznimna kvaliteta piva koja se ističe u posebnosti okusa, boje i mirisa.

1. Započnite s odabirom odgovarajuće opreme

Domaće pivo možete proizvoditi u svojoj kuhinji, podrumu ili garaži, naravno u kontroliranim uvjetima i uz pojačani oprez. O vašim prostornim uvjetima te o količini piva ovisit će i oprema koju ćete koristiti. Iako danas na tržištu postoje brojne specijalizirane trgovine s opremom za kućno pivarstvo, većinu potrebnog vjerojatno imate u svojem domu.

Osnovnu opremu za kuhanje piva kod kuće čine:

  • posuda za ukomljavanje (lonac s tzv. lažnim/propusnim dnom ili lonac u kombinaciji s vrećom za kuhanje – BIAB = brew in a bag)
  • lonac s poklopcem (ovisi o količini piva koju želite proizvesti)
  • kuhinjski termometar
  • fermentor (zatvorena posuda s vrenjačom)
  • ambalaža.

Na odgovarajuću opremu za proizvodnju kućnog piva možete potrošiti mnogo novaca, što ovisi o razini ozbiljnosti i profesionalnosti s kojom želite pristupiti. Važno je zapamtiti da za svoje prvo pivo ne morate imati profesionalnu opremu jer su snalažljivost i kreativnost u kuhanju upravo onaj zabavni dio pripremanja domaćeg piva.