Wok – brzo, svježe i zdravo

Wok je u posljednje vrijeme postao iznimno popularan, a za njega se zanimaju ne samo zaljubljenici zdrave prehrane, nego svi zainteresirani za suvremene kulinarske trendove. Razlog tome je što je priprema u njemu kratka, a vrlo ukusna jela jedu se dok su još topla i zadovoljavaju potrebu za okusima i mirisima koji krase domaću hranu.

Zbog specifičnog načina pripreme i obrade, namirnice pripremljene u woku maksimalno zadržavaju prehrambene vrijednosti. A zbog širokog spektra načina pripreme, ova je posuda i jako ekonomična: u njoj možemo kuhati juhu, pirjati jelo, pripremiti salatu, pržiti u dubokom ulju, pariti te napraviti desert.

Wok je tradicionalna kineska posuda stara više od 3000 godina. Danas se koristi u gotovo posve neizmijenjenom obliku. Širok, oblog i zaobljenog dna, namijenjen je kuhanju na otvorenom ognjištu. S pojavom štednjaka, njegovo vanjsko dno postaje u malom opsegu ravno dok unutarnje dno i dalje zadržava svoju oblu formu. Tradicionalni wok napravljen je od lijevanog željeza (gusa), dok njegove suvremene inačice mogu biti aluminijske, teflonske, od rostfraja itd.

Za kuhanje u woku neophodna je prethodna priprema namirnica. One se, ovisno o receptu, narežu na odgovarajući način, a neke od njih treba prethodno skuhati ili marinirati:

Povrće se reže na tanke štapiće, ploške ili kockice kako bi kuhanje bilo što kraće te samim tim zadržalo što više vitamina i minerala.

Određene namirnice, kao što su žitarice, tjestenina, mahunarke i alge, prije korištenja u receptu treba skuhati, pa ih prema receptu obraditi.

Namirnice kao što su seitan, tofu, tempeh, riba i morski plodovi… trebaju se prethodno marinirati. Što se dulje mariniraju (12 sati i više) ukusnije su i skraćuje im se vrijeme termičke obrade.

Zbog zaobljenih stijenki, wok ima veću površinu za kuhanje, a namirnice koje se koriste stalno se miješaju i pritom stalno vraćaju u sredinu. Upravo zato proces kuhanja traje kraće bez obzira na to kuha li se s većom količinom vode, na pari, pirja, prži pa pirja ili prži u dubokom ulju…

Slični članci