Pet korisnih savjeta za sve vlasnike restorana

Američki i britanski poslovnjaci upotrijebili su metode koje su im pomogle u jačanju i širenju restoranskog poslovanja. Donosimo neke od njih u nadi da će vam biti od koristi.

 

 

 

Vođenje restorana nije nimalo lak zadatak. Jaka konkurencija podigla je odavno restoransko poslovanje na razinu daleko višu od pukog posluživanja hrane. Tako većina vlasnika zna da treba pomno voditi brigu o specijalnim ponudama, posebnom uređenju interijera, uvođenju trendova i oglašavanju putem društvenih mreža. Stoga vam donosimo još nekoliko korisnih savjeta koje možda i znate, ali ste ih negdje na putu smetnuli s uma, a svakako će biti od koristi. Njima su se rukovodili brojni američki i britanski restorani te su se zahvaljujući dodatnom trudu uspjeli održati, isplivati u masi te se proširiti. Pa zašto onda ne bismo i mi “balkanci”?

1. Pobrinite se da kupujete mudro  – Veće kompanije s više restorana ostvaruju i stotinu tisuća kuna godišnje uštede putem grupne kupovine. Vlasnici su izbor ostavljali na njihovim šefovima, koji su i sami primijetili rezultate i počeli sve više kupovati na takav način. I ostale vrste akcijskog kupovanja od samo dva do tri posto popusta na godišnjoj razini donose znatne uštede. Vodite evidenciju, jer bi ušteđeni novac mogli potrošiti na ostale potrebne segmente poslovanja.

2. Ostanite bliski s osobljem – S vremena na vrijeme sastanite se s vašim kuharima, konobarima i drugim radnicima kako biste prodiskutirali o novim poslovnim idejama. Pitajte ih što oni misle, na primjer što bi trebalo učiniti da restoran postane pristupačniji gostima. Oni su na prvoj crti vaše kulinarske bojišnice i sigurno će te stvari ponekad znati bolje od vas. Dajte im 20-ak minuta da međusobno prodiskutiraju i iznesu svoje ideje, koje će u konačnici svima biti od koristi i moći ćete ih primijeniti. Takve sastanke iskoristite i da bi čuli ostala njihova razmišljanja.

3.Fokusirajte se na raspoloženje gostiju – Jedan američki restoran uveo je pomalo neobičnu, ali vrlo zanimljivu praksu. Naime, voditelji gostima na ulazu dodijele broj od 1 do 10 ovisno o tome kako se sami osjećaju. Tu brojku uvrste u narudžbu i odlože na kuhinjski pult gdje je cijelo osoblje može vidjeti. I tada – ne štede ništa, bilo da je to š ampanjac na račun kuće ili obilazak kuhinje, kako bi podigli raspoloženje gosta primjerice na devetku. Na putu do restorana gosti su možda zapeli u prometnu gužvu ili vozili po magli, a raspoloženja koja iz toga proizlaze postaju tada vaš zajednički problem.

4. Imajte mjesta za širenje – Lokacija restorana je ključna, ali treba paziti na pravila i zakone gradnje na tom području. Kada kupujete nekretninu, pripazite da do zadnjih detalja upoznate sva prava na izmjene i širenja prostora u budućnosti. Na izboru izvođača građevinskih radova nemojte štedjeti, jer vas jeftinija, ali lošija izvedba može puno više koštati dugoročno.

5. Učite o biznisu i definirajte svoju ulogu – Vođenje kuhinje i osoblja nije dovoljno za vođenje restorana. Razne edukacije o poslovanju mogu vas odvesti dalje nego što ste i sami planirali. Važan je i stav. Čim pomislite da nitko drugi ne može ono što vi možete, nećete rasti. Morate imati povjerenja i obučiti one koji za vas rade, kako poslovanje ne bi ostala samo vaša briga.