Psihologija dizajna restorana

Postoji mnogo važnih stvari o kojima moramo voditi računa kada uređujemo novi restoran. Istraživanja pokazuju da odgovarajući izgled restorana, koji priliči njegovom tipu i upotpunjuje utisak tako što djeluje na sva naša čula, može da dovede do povećanja u prodaji i do 300%.

 

 

 

Bojaboja

Boje koje su se pokazale kao najbolji izbor za stimuliranje apetita su: crvena (ubrzava rad srca i pojačava glad), narančasta (podsjeća na zdravu hranu i čini da se osjećamo prijatno) i žuta (izaziva osjećaj radosti i energičnosti). Nasuprot njima, boje koje su najmanje stimulirale – često i dovodile do osjećaja odbojnosti prema hrani – su: siva (asocira na plijesan i hranu koja je počela da se kvari), crna (aktivno smanjuje apetit), smeđa (podsjeća na zagorjelu hranu), ljubičasta (asocira na nepopularnu hranu, poput ljubičastog kupusa, crvenog luka i patlidžana) i plava (djeluje uspavljujuće).

 

mirisMiris

Određeni mirisi izazivaju jake, nesvjesne reakcije u ljudskoj fiziologiji. Neki od najjačih olfaktornih stimulansa su: lavanda (opuštajuće), kamilica (smanjuje depresiju), vanila (smanjuje stres i anksioznost), svjež kruh (asocira na toplotu i prijatnost), bebi puder (sigurnost i nostalgiju), citrus (svježina), nana (budnost), krastavci i jabuka (čine da prostorija izgleda veća nego što jeste). Stoga mnogi restorani namjerno postavljaju izvore ovih mirisa gdje ih gosti lako mogu osjetiti. Također, uvijek bi se trebali truditi da neprijatni, teški mirisi, poput roštilja – koji djeluju da se prostorija čini manjom nego što jeste – ne dospiju dalje od kuhinje gdje im je i mjesto.

 

Osvjetljenje

Različite vrste osvjetljenja stvaraju različiti efekt. Prigušeno, ambijentalno svjetlo može biti odličan izbor za romantične lokale, ali direktno, jasno svjetlo treba da služi kao jasan indikator najvažnijih mjesta u samom objektu, kao što su bar, toalet, mjesto za ostavljanje garderobe. Svjetlo ne treba biti previše jako ili napadno, gosti moraju da se osjećaju prijatno i opušteno.

Akustika

Jačina zvuka mora biti adekvatno usklađena sa tipom restorana. Studija je pokazala da ljudi u barovima gdje je glazba na 88 decibela alkohol konzumiraju brže i u većim količinama u poređenju sa barom gdje je glazba na 72 decibela. Glazba u restoranima također ne treba biti zapostavljena – gosti se osjećaju neprijatno ako u lokalu vlada tolika tišina da je moguće da njihov razgovor čuju gosti za susjednim stolovima. Naravno, ni previše glasna glazba nije dobra ideja – radi se o restoranima, ne diskotekama.

akustika

Arhitektura

Bez obzira na sam dizajn restorana, on treba da ispunjava određene uslove. Za početak, bitno je da gosti i osoblje u svakom trenutku mogu jasno da vide jedni druge. Ulaz/izlaz, toaleti, kuhinja i bar trebaju biti jasno obilježeni, kako bi ih gosti što lakše locirali i kako bi se izbjegla nepotrebna konfuzija. Mora postojati dovoljno slobodnog prostora između stolova i stolica, kako bi gosti i osoblje mogli da se neometano kreću između njih i kako bi se eliminirao osjećaj skučenosti i klaustrofobičnosti.

arhitektura