Isprobajte 3 ukusna recepta sa šparogama!

Šparoge imaju odličan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma. Istraživanja su pokazala da imaju moćno protuupalno i antioksidacijsko djelovanje, smanjuju rizik od nastanka različitih vrsta raka, dijabetesa tipa 2, bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanog udara.

 

 

 

Šparoge su jako dobar izvor dijetalnih vlakana, zbog čega su odlične za poticanje rada probavnog sustava i prevenciju probavnih smetnji i tegoba. Šparoge su dobar izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, niacina, folne kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Da biste uživali u šparogama, isprobajte 3 recepta za jela koja su zdrava, zasitna i ukusna.

Proljetni rižoto sa šparogama i šampinjonimasparoge

Šampinjoni su dobar izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina C, folne kiseline, željeza, cinka i mangana, a jako dobar izvor tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfora, kalija, bakra i selena. Također, šampinjoni su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D.

Priprema

Šparoge očistite i prerežite popola. Kuhajte ih u kipućoj posoljenoj vodi 6 do 8 minuta. Šparoge ocijedite i ostavite sa strane. Sa strane ostavite 1.5 šalicu vode u kojoj su se kuhale šparoge.

U tavi zagrijte ulje. Dodajte luk i dinstajte oko 3 minute. Dodajte šampinjone i češnjak i nastavite dinstati oko 3 m inute. Dodajte rižu i dinstajte 2 minute.

Dodajte vino i kuhajte dok vino ne ispari. Dodajte vodu u kojoj su se kuhale šparoge, smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući dok riža ne apsorbira svu vodu, 15 do 20 minuta.

Dodajte šparoge i rajčice i kuhajte oko 5 minuta. Uklonite s vatre i poslužite.

Kajgana od šparoga i blitve

Jaja su dobar izvor riboflavina, vitamina B12 i fosfora, a jako dobar izvor proteina i selena. Blitva je dobar izvor tiamina, folne kiseline i cinka, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E, K, B6, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.

Priprema

Zagrijte ulje u tavi, dodajte šparoge i dinstajte dok ne omekšaju. Posolite i popaprite, dodajte luk i nastavite dinstati 2 do 3 minute.

U međuvremenu istucite jaja i u njih umiješajte blitvu. Dodajte jaja u tavu i pecite dok ne otvrdnu, oko 2 minute. Uklonite s vatre i poslužite.

Kremasta juha od šparoga i jogurtasparoge_3

Lagana i kremasta juha je uvijek dobrodošla. Jogurt je dobar izvor proteina, vitamina B12, pantotenske kiseline, kalija i cinka, a jako dobar izvor riboflavina, kalcija i fosfora.

Priprema

Zagrijte ulje u loncu. Dodajte poriluk, češnjak, sol i papar i dinstajte oko 3 minute. Dodajte šparoge i nastavite dinstati 3 do 4 minute.

Dodajte grašak, temeljac i vodu i kuhajte dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i nastavite kuhati 20 minuta. Uklonite s vatre i štapnim mikserom smjesu dobro izmiješajte.

Vratite u lonac, kuhajte 2 do 3 minute i poslužite uz jogurt.