Diplomatski puding

Ovaj je puding nazvan diplomatskim jer je elegantan spoj tradicije i modernih vremena. Priprema se od tradicionalnih, finih sastojaka, a rezultat je nesvakidašnji, svečan. Baš kao da je dogovoren za kakvim diplomatskim stolom.

 

 

 

Sastojci:

400 g piškota
150 g grožđica
80 g sjeckanih oraha
300 g jabuka
50 ml ruma
800 ml mlijeka
6 jaja
220 g šećera
1 vanilin šećer
malo soli

Za umak od vanilije:
6 žumanjka
100 g šećera
500 ml mlijeka
½ mahune vanilije

Za ukrašavanje:
200 ml tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

1. Piškote izlomite i složite u odgovarajući kalup ili posudu do ¾ visine kalupa.
2. Jabuke ogulite, napola skuhajte, ohladite i narežite na tanke ploškice, pa ih izmiješajte sa sjeckanim orasima, grožđicama, rumom i složite preko izlomljenih piškota.
3. Mlijeko zakuhajte sa šećerom, vanilin šećerom i malo soli. Skinite sa štednjaka i u toplo umiješajte žumanjke. Sve dobro izradite električnom mješalicom.
4. Na kraju dodajte čvrsto tučen snijeg od bjelanjaka. Tako pripremljenu smjesu izlijte preko piškota i jabuka. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite 30 do 40 minuta.
5. Priprema umaka od vanilije: Žumanjke, šećer, mlijeko i komadić vanilije izmiješajte u porculanskoj ili metalnoj posudi koju ćete staviti na drugu posudu s toplom vodom. Metlicom (žlicom) za snijeg tucite neprekidno umak do vrenja.
6. Ne smijete dopustiti da vam umak proključa jer će žumanjci postati grudičasti.

Posluživanje:
Pečeni puding prelijte umakom od vanilije i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Savjet:
Piškote možete zamijeniti i keksima poput petit beurrea, finim tostom ili biskvitom. Smjesu za puding možete rasporediti i u više manjih kalupa.

 

Slični članci