Rimski njoki s ciklom i sirom

Probajte ovo originalno i zanimljivo, ali nadasve ukusno jelo.

 

 

 

 

Neobičan spoj cikle i sira camemberta predstavlja idealnu kombinaciju okusa, pod uvjetom da volite sireve takvog tipa. Rimski njoki od griza dodatak su koji jamči potpuni užitak, osobito ako uz sve to poslužite cabernet sauvignon.

Servirajte kao predjelo, a ako vam dolaze gosti, sve sastojke možete pripremiti ranije i kada stignu samo dovršite jelo.

Sastojci za 4 osobe:

• ½ l mlijeka
• 120 g pšeničnog griza
• 1 jaje
• 1 čajna žlica soli
• 1 jušna žlica putra
• 30 g naribanog grana padano sira
• 3 manje svježe cikle
• 250 g sira camemberta
• 4 žlice slatkog vrhnja
• svježi vlasac
• maslinovo ulje
• sol, papar

Priprema:

1. Ciklu operite, stavite je na lim za pečenje na aluminijsku foliju. Posolite je, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Zatvorite ciklu sa svih strana s aluminijskom folijom. Stavite peći cca 1 sat na 180 stupnjeva C.

2. U međuvremenu stavite kuhati mlijeko s jednom čajnom žličicom soli. Kad zakuha dodajte griz i miješajte nekoliko minuta dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Onda griz skinite s vatre.

3. Izmutite jedno jaje i dodajte ga u topli griz. Sve brzo i dobro izmiješajte.

4. Manji lim za pečenje malo poprskajte vodom. Rasporedite topli griz na lim na debljinu cca 1,5 cm. Ostavite da se ohladi.

5. Hladni sir camembert odvojite od kore. Treba vam samo središnji mekani dio. Narežite ga na komadiće veličine 1 cm. Mikserom (kao za kolače) miješajte nekoliko minuta (dobit ćete sitnije grudice). Zatim mu dodajte 4 žlice slatkog vrhnja i ponovo sve miješajte još tri do četiri minute. Povremeno ostružite rubove posude na kojima se sir zalijepio. Na kraju oblikujte malu lopticu i ostavite na sobnoj temperaturi do posluživanja.

6. Kada je cikla gotova, dok je još topla ogulite je uz pomoć kuhinjskog papira i nožića. Najlakše ju je oguliti dok je još topla.

7. Jednu ciklu narežite na ploškice debljine 3 milimetra, a drugu na kockice.

8. Ciklu izrezanu na kockice izmutite s 4 žlice maslinovog ulja i malo soli uz pomoć štapnog miksera. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

9. Smjesu za rimske njoke koja se ohladila istresite iz lima za pečenje i uz pomoć noža ili kalupa oblikujte kvadratiće ili krugove.

10. Poslažite kvadratiće od griza na novi lim za pečenje na kojem je papir za pečenje namazan s malo putra.

11. Zatim naribajte sir grana padano.

12. Na kvadratiće od griza (rimske njoke) dodajte po nekoliko malih komadića putra te sir grana padano. Ravno rasporedite po svima.

13. Stavite ih peći u pećnicu na 10 minuta na 200 stupnjeva C. (Ovo možete učiniti kad stignu gosti tako da sve poslužite toplo).

14. Servirajte po jednu žlicu umaka na tanjur kao podlogu. Zatim na njega stavite topli rimski njok.

15. Oblikujte žličnjak od camembera uz pomoć dvije jušne žlice i stavite na vrh rimskog njoka (s obzirom da je rimski njok topao, on će se malo pomalo početi topiti). Pored njega stavite komadić cikle za dekoraciju i jednu travku vlasca. Pospite s nekoliko kapljica maslinovog ulja i malo svježe mljevenog papra.

Poslužite odmah. Dobar tek!

Slični članci