Napravite svoj savršeni McDonaldsov pomfrit

Otkrijte kako ledeno-vrućim šokovima u vlastitoj kuhinji spraviti neodoljive hruskave zlatno-smeđe krumpiriće na kojima će vam pozavidjeti i najveći kulinarski majstori.

 

 

– Ritual pripreme tih finih krumpirića treba religiozno slijediti – kaže u svojoj autobiografiji Ray Kroc, jedan od osnivača tog lanca.
Krajnji su rezultat neodoljivi hruskavi zlatno-smeđi štapići posuti tek s odgovarajućom količinom soli, čiji miris draška nosnice, a hruskavi zvuk izaziva opake zazubice.
– Ne mogu niti zamisliti koliko milijuna dolara je McDonald’s uložio u istraživanje i razvoj ne bi li postigli najbolji pomfrit na svijetu! – kaže David Myers, ugledni kuhar i vlasnik restorana Comme Ca u Los Angelesu i Las Vegas.
Myersu prženi krumpirići nisu nepoznanica. U njegovim restoranima tjedno se napravi na stotine porcija čuvenog francuskog ‘pommes fritesa’.
No, dok se u McDonald’su koriste smrznuti krumpirići, Myers kaže kako u njegovim restoranima prže samo svježe krumpire.
A svoj čudesni recept kojim opako konkurira McDonaldsu, taj vješti kuhar koristi i kod kuće, u vlastitoj kuhinji.
Myers otkriva kako koristi crveni krumpir po kojemu je i poznata američka savezna država Idaho. Budući da i najugledniji pariški restorani upravo taj krumpir naručuju za svoj pomfrit, onda mora da je vraški dobar! Usto, tu je još i francuska morska sol i – svježe ulje za prženje. To je sve što je potrebno za spravljanje savršenstva od pomfrita!

U čemu je tajna spravljanja savršenog i konzistentnog pomfrita u McDonaldsovu stilu?

Izrezani krumpir treba najprije barem dva sata ostaviti namočenog u vodu nakon čega počinje njegova termička obrada tijekom koje se iz krumpirića izvlači višak škroba i osigurava hruskavi proizvod. Također, Myers preporuča da se kuhar ‘naoruža’ s puno papirnatih ručnika.
Ljepota Myersove kuharske metode je u tome što možete krumpiriće narezati uoči večere i držati ih u hladnjaku do posljednjeg trenutka kad ih treba baciti u vrelo ulje i potom odmah – poslužiti gostima koji će svi odreda – polizati prste! Tako ćete svaki put dobiti u ulju cvrčave, slane i ujedno najukusnije pržene krumpiriće iz vlastite kuhinje, dok će vam svi zavidjeti na kulinarskoj vještini.
Ako je vjerovati Davidu Myersu, savršeni pomfrit napravit ćete po sljedećoj recepturi

savršeni pomfriz

Sastojci:

• 6 crvenih krumpira
• ulje od kikirikija
• morska sol

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite ga na štapiće. Natopite ga u vodu na dva sata i nakon sat vremena promijenite vodu. Osušite krumpir papirnatim ručnicima. Potom krumpiriće stavite u ugrijano ulje (toliko da pokrije krumpir) u veliki lonac s teškim dnom, na 290 stupnjeva. Blanširajte krumpir lagano oko dvije minute, te ga potom izvadite na tepsiju obloženu papirnatim ručnicima i rashladite u frižideru da se zaustavi proces termičke obrade.
Nakon ledenog šoka, ohlađenu namirnicu ponovno uronite u vruće ulje za prženje na temperaturi od 370 stupnjeva. Pržite krumpiriće 3-4 minute, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju i postanu neodoljivo hruskavi. Potom ih posolite, a ukoliko volite posnije krumpiriće, upotrijebite papirnate ručnike koji će upiti suvišnu masnoću. Poslužite odmah.

dnevno.hr

Pogledaj ostale recepte

26.10.2012.

Slični članci