Ananas šnite

Ako vam je dosta prokušanih slastica i za promjenu želite napraviti nešto drugo, savjetujemo vam da probate jedan uistinu ukusan i dekorativan kolač – ananas šnite.

 

 

 

Sastojci:

Tijesto I:
15 dkg brašna
4 dkg šećera
1 vrećica vanilin šećera
sol, prstohvat
10 dkg margarina

Tijesto II:
15 dkg margarina
20 dkg šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 jaja
15 dkg brašna
3 žličice praška za pecivo
4 dkg gustina
4 dkg kakaa

Krema:
8 listova želatine
1 kompot od ananasa (narezanoga)
2 dcl soka od ananasa
5 dkg šećera
8 dcl slatkog vrhnja

Dekoracija:
2 – 3 žlice marmelade od ananasa
1 kompot od ananasa (ploške)
4 dkg krokanta

Priprema:

Tijesto I:
Brašno staviti u posudu. Ostale namirnice dodati i mikserom (za čvrsto tijesto) polako izmiješati, zatim većom brzinom, tako da se dobijeglatko tijesto. Tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljati u veličini 15 x 40 cm ili staviti izravno u kalup za pečenje prethodno namazan uljem i razvaljati (lakša varijanta). Tijesto dobro izbockati vilicom i peći oko 12 min na 200°C. Pečeno tijesto ohladiti. Dno lima za pečenje (40 x 30 cm) obložiti papirom za pečenje.Temperaturu pećnice smanjiti na 180°C.

Tijesto II:
Margarin (mekan) u posudi mikserom izmiješati, postupno dodavati šećer i vanilin šećer, neprestano miješajući. Jaje, jedno po jedno, dodavati u razmaku od ½ minute, miješajući. Brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao izmiješati i iz dva puta lagano miješajući dodati smjesi od jaja. Tijesto istresti na lim za pečenje, izravnati i peći oko 15 min na 180°C. Pečeni biskvit istresti na radnu plohu prekrivenu papirom i oprezno odvojiti papir od biskvita. Biskvit ohladiti i prerezati po dužini na dvije jednake trake, širine 15 cm.

Krema:
Želatinu omekšati u hladnoj vodi. Narezani ananas istresti u cjedilo, dobro ocijediti i ostaviti sok. 2
dcl soka od ananasa odvojiti. 34 dkg ananasa odvojiti i narezati na manje komade, te kuhinjskim papirom posušiti. Želatinu ocijediti, na laganoj vatri rastopiti, izmiješati s 3 – 4 žlice soka od
ananasa (od 2 dcl soka), zatim izmiješati s ostatkom soka i šećerom. Slatko vrhnje čvrsto ulupati (3 žlice ostaviti za ukrašavanje). Kada se sok od ananasa počne stezati, kratko izmiješati, dodati tučeno slatko vrhnje i lagano pjenačom povezati. U 2/3 kreme dodati 34 dkg narezanog ananasa. Marmeladu od ananasa dobro izmiješati i tijesto I. premazati, staviti jednu traku biskvita, premazati kremom od ananasa i prekriti drugom trakom biskvita. Kolač premazati ostatkom šlag kreme. Ostavljene 3 žlice tučenog slatkog vrhnja staviti u vrećicu za ukrašavanje i kolač ukrasiti. Ostaviti u hladnjaku 3 – 4 sata.

Dekoracija:
Ananas dobro ocijediti (34 dkg) i kolač prije serviranja ukrasiti ploškama ananasa. Kolač posuti krokantom.

 

 

Slični članci