Jež torta

Svi oni kojima su čokoladne torte broj jedan moraju probati jež tortu. Za nju će vam trebati malo više strpljenja prilikom pripreme, ali trud će se isplatiti, a posebno ćete razveseliti svoje klince.

 

 

 

Sastojci:

Biskvit:
debljine cca 1cm po vlastitom receptu ili kupovni

Mousse:
300 g tamne čokolade
50 g šećera u prahu ili…
nekoliko žlica meda/tekućeg slada (po izboru)
100 g maslaca
3 jaja

Glazura:
2 kom schwartau glazura
ili… po vlastitom receptu

Dodaci:
schwartau štapići bajama (badema)
ili… nešto za bodlje
2 kom izmrvljene napolitanke ili keksa za glavicu
2 kom crvenih bombončića za okice
kockica čokolade za nosić

Priprema:

1. Priredimo: dvije kupolaste posude – jednu veću za tijelo (trup) i jednu malu zdjelu za glavicu. Obložimo ih prozirnom prijanjajućom folijom.

2. Biskvit: Režemo na komade pa ih slažemo jedan do drugog u posude sve do rubova. Naguramo ih da budu spojeni. Dakle, biskvitom u samo u jednom sloju obložimo zdjele.

3. Mousse: Čokoladu za kuhanje sa šećerom u prahu i maslacem otamo u posudi na pari. Rastopljeno malo ohladimo. Razdvojimo bjelanjke od žumanjka jajeta i žumanjke dodamo čokoladi. Mikserom istučemo bjelanjke u čvrst snijeg (prethodno dodajte malo limunovog soka – trik za bolju čvrstoću) i kuhačom ga umiješamo u čokoladu – ne mikserom! Po želji, u mousse dodamo na sitnije kockice narezan biskvit ili neko suho voće (nije obvezno).

4. Izlijemo pripremljeni mousse u zdjele obložene biskvitom – do vrha i površinu prekrijemo biskvitom u jednom sloju. Zdjele stavljamo u hladnjak, na barem 3 sata da se sve stisne. Možete ih ostaviti i preko noći.

5. Pleh ili tacnu na kojoj će se ježić poslužiti postavimo na veću (za trup) posudu i okrenemo naopako. Otklonimo zdjelu tako da prijanjajuća folija ostane sljepljena za biskvit, pa i nju pažljivo skinemo. Manju (za glavicu) zdjelicu moussea slobodno možete preokrenuti na dlan ruke, skinuti ju i postaviti uz trup. Dlanovima pažljivo pritišćite biskvite kako biste dobili željeni oblik ježa. Prostor između trupa i glavice popunimo biskvitom te glavicu oblikujemo u špic. Glazuru otopimo po uputstvu na vrećici i premažemo cijelog ježa.

Na trup nabadamo badem bodlje (što gušće, to bolje), a glavicu pospemo mrvljenim keksom kojeg malo utisnemo u čokoladnu glazuru. Čokoladu stavimo kao nosić, crvene bombončiće kao okice, i naš jež je spreman za lov.

Dekoracije su obvezne, zato, ne štedite na popratnom šarenilu. Možete napraviti kokos bombice i vafle u obliku listova, glazirati i posuti šarenim mrvicama. Sve dolazi u obzir kad je o djeci riječ.

6. Ježa stavite u hladnjak.

 

Slični članci