Pečeno povrće na marokanski način

Neka sjeverozapadna Afrika zamiriše i u vašoj kuhinji.

 

 

 

 

Marokanska je kuhinja već neko vrijeme pravi hit u multikulturalnom SAD-u, a sve ju više otkriva i kulinarski vrlo tradicionalna Europa. Jedan od glavnih postulate ove kuhinje jest kreativnost i eksperimentiranje sa začinima i njihovim kombinacijama, stoga nema nikakve greške u tome da bilo koji recept ove kuhinje začinima prilagodite svom ukusu.

Jelo koje vam donosimo zahtjeva svega 5 minuta pripreme i 15 minuta pečenja, a glavni su mu sastojci lako dostupni i mogu se naći u našim trgovinama.

Sastojci za povrće:

450 g mješanih krumpira, cvjetače i rotkvica (nemojte im rezati „repove”)
1 ½ čajne žličice sušene metvice
½ čajne žličice sušenih listića ljute crvene paprike
½ čajne žličice krupne morske soli
1 čajna žličica mljevenog kumina (kim/kiml)
½ čajne žličice kuminovih sjemenki
½ čajne žličice cimeta
1 čajna žličica izmrvljenog đumbira
4 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
iscijeđeni limunov sok iz polovice limuna

Sastojci za umak:

svježa metvica (količina po želji)
poprženi sezam/bućine sjemenke
1 obični jogurt s malo soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C. Operite i osušite povrće te izrežite krumpire i cvjetaču na ploške/komade debele pola centimetra. Odvojite zelene vrhove rotkvice i izrežite ju na četvrtine. Zelene vrhove nasjeckajte na sitne komadiće.

Stavite sušenu metvicu, listiće paprike, sjemenke kumina i sol u mužar i izmrvite ih tučkom onoliko koliko treba da se sjemenke kumina raspolove. Tada dodajte u smjesu mljeveni kumin, cimet i mljeveni đumbir. Potom dodajte maslnovo ulje i miješajte dok se sastojci ne povežu.

Stavite krumpire, cvjetaču i rotkvice u veliku posudu. Prelijte ih začinjenom smjesom i nježno promiješajte sastojke dok se smjesa ravnomjerno ne rasporedi. Složite začinjeno povrće u posudu za pečenje, i to u jedan sloj. Pecite 15 minuta bez otvaranja pećnice.

Dok se glavno jelo peče, pripremite umak tako da u običnom jogurtu pomiješate malo soli, sezam, komadiće svježe metvice, limunov sok i nasjeckane zelene vrhove roktvice. Miješajte dok se sastojci ne ujedine.

Kad je jelo gotovo, izvadite ga na pladanj i prelijte umakom.

 

 

Slični članci