Drugi Coffee Fest u Sarajevu

Opasno se zakuhava za drugi Coffee Fest Sarajevo koji će se održati točno za 7 dana u My Face-u na Vilsonovom šetalištu. Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine je prošle godine dobilo svoj tradicionalni Festival kave, čaja i toplih napitaka pod nazivom Coffee Fest Sarajevo i time stao rame uz rame sa gradovima iz regije i Europe.

 

 

 

Kako nam kažu ispred organizacije Udruženja „Profesional“ u Sarajevu se najviše konzumira kava od svih gradova u regiji a i šire pa se nadamo da će veliki broj obožavatelja tog čarobnog napitka uživati dva dana na Coffee Fest-u Sarajevo 24. i 25. ožujka od 12 do 19 h. Ove godine na Coffee Fest-u će se predstaviti 15 izlagača, posjetioci će imati priliku upoznati nove trendove i načine pripreme kave i čaja, kao i da uživaju u ukusima omiljenih napitaka. Ove godine, pored espresso kave bit će prisutna i domaća kava, a posjetioci će moći uživati u savršenim aromama, nevjerovatnim Latte art nacrtima i figurama od kreme koje će za njih praviti najbolji baristi. Prvi dan je planirano druženje sa ugostiteljima i kompanijama, a pojedini izlagači su spremili i radionice koje će prezentirati vrhunski baristi. Coffe Fest Sarajevo je odlična prilika za mnoge kompanije da pronađu pravi okus kave za sebe i svoje zaposlene te na taj način uspješno započnu poslovni dan. Coffee Fest Sarajevo poziva i sve ugostitelje da educiraju svoje uposlene te da se upoznaju sa novitetima u pripremanju kave i drugih toplih napitaka. Kao i prošle godine, drugi dan festivala je rezervisan za takmičenje u Latte art-u, ove godine pod nazivom Sarajevo Latte Art Challenge. Latte Art krije mnoge tajne i iznenađenja koje možete otkriti samo ako dođete. Na Coffee Fest nam dolaze vrhunki baristi iz regije i Latte Art umjetnici. Više o Latte Art Challengu reći će nam jedan od organizatora takmičenja Timur Kahrović. Latte Art Challenge Sarajevo, takmičenje u Latte artu, se održava u sklopu Coffee Festa Sarajevo 2016.

Pravila takmičenja:

– Takmičari će na dan takmičenja izvlačiti brojeve pod kojim će nastupati. Od trenutka kada dobiju broj do proglašenja pobjednika takmičarima će se zvanično obraćati po brojevima.

– Takmičenje će se odvijati u dvije discipline – Latte Art i Latte Art Mega

LATTE ART

– Takmičari će dobiti šolje za cappuccino (180 ml), na koje moraju napisati svoj broj

– Takmičari prije završnog crteža imaju pravo na tri probna u neobilježene šolje.

– Šolja sa brojem se mora odnijeti sudijama bez obzira na izgled crteža

– Sudije prilikom ocjenjivanja koriste ocjene od 0 do 5, sa 0,5 oznakama

– Ocjenjuje se kvaliteta i postojanost kreme, izgled i preciznost crteža, kontrast i težina crteža.

– Ocjene se zbrajaju prilikom rangiranja

– Ukoliko broj takmičara bude 8 i veći od 8 takmičenje se odvija u dva kruga

– Ukoliko broj takmičara bude 7 i manji takmičenje se odvija u jednom krugu, osim neriješenog rezultata, gdje se ta dva rezultata u jednom krugu bore za bolju poziciju

– Takmičari će izvlačiti papiriće iz šešira na kojima će pisati zadatak „rozeta, tulipan, srce ili slobodan izbor“. Slobodan izbor podrazumijeva da takmičar sam odabere jedan od tri osnovna motiva, onaj koji on misli da zna najbolje.

– Takmičari moraju koristiti samo tehniku free poura, odnosno sipanja mlijeka iz lattiere bez korištenja štapića ili kašike.

festival_kave

LATTE ART MEGA

– Latte Art Mega je slobodni stil Latte Arta

– Takmičari sami biraju posudu ili predmet u kojem će raditi Latte Art, zabranjene su provokativne posude (sudije ocjenjuju napitak sa 0) i posude iz kojih je nemoguće piti

– Izgled i oblik samog crteža su slobodan izbor

– Vrijeme nije ograničeno

– Slobodan je izbor i količina mlijeka i kave

– Takmičari mogu koristiti štapiće

– Takmičari mogu koristiti šolje iz discipline Latte Art

– Sudije ocjenjuju kreativnost, kvalitet kreme i preciznost i kontrast crteža

– Žiri će činiti tri sudca. Svaki pojedinačno ocjenjuje, te se zbir 3 ocjene uzima prilikom rangiranja

– Svaki kandidat može, a i ne mora ponijeti svoje lončiće.

U iščekivanju festivala više informacija možete naći na Facebook stranici CoffeeFestSarajevo kao i Sarajevo Latte art Challenge.