Doručak je najvažniji obrok dana

Preskakanje doručka je česta strategija za mršavljenje, ali nije pametna. Mnogu vjeruju da će smršavjeti ako preskaču obroke, ali to jednostavno nije istina; tijelo očekuje energiju nekoliko puta dnevno, počevši od zdravog doručka. Doručak je dobar za mršavljenje. Zapravo, kod ljudi koji doručkuju veća je vjerojatnost da će zadržati zdravu težinu.

 

 

Koja je hrana dobra za doručak?

Zdrav doručak bi se trebao sastojati od proteina i vlakana. Proteine možete dobiti iz nemasnog mesa, jaja ili soje, a vlakna iz žitarica, voća i povrća. Dobar primjer zdravog doručka je tvrdo kuhano jaje, naranča, zdjelica cjelovitih žitarica sa malo nemasnog mlijeka.

Što ne bi smjeli jesti za doručak

Nemojte jesti krafne i slatka peciva zbog razloga koje smo gore naveli.

Nemojte jesti žitarice pune šećera. One nisu ništa drugo osim prazne kalorije. Ne pružaju vam ništa. Ne samo to, već ćete od previše te hrane dobiti na težini. Jeste li ikada primjetili kako se osjećate usporeno prije ručka? To je zato jer jedete previše šećera!

Izbjegavajte bijeli kruh i pecivo. Brzo ćete ih probaviti i nakon nekoliko sati bit ćete gladni i umorni.

Nemojte jesti mnogo pržene hrane. Nemojte jesti mnogo slanine, prženih jaja i tosta. Dodatna masnoća će vam se samo nakupiti u tijelu.

Nemojte jesti čokoladice i peciva iz vrećice. Puni su šećera. Ne pružaju vam ništa uistinu dobrog. A zakidaju vas za sve ono što bi trebali jesti.

Nemojte pretjerivati sa kavom. Nemojte misliti da samo možete piti kavu umjesto da jedete doručak, jer vam kava daje potrebnu energiju.

A što bi trebali doručkovati

Jedite žitarice koje sadrže malo šećera. Žitarice sa mlijekom su odličan doručak. To je i općenito dobro jelo za bilo koje doba dana.

Dobro je pojesti jaje za doručak. Neću vam objašnjavati cijelu zavrzlamu o tome što pričaju da su jaja loša. Nemojte pasti na to. Jedite ih, ali umjereno.

Palačinke. One mogu biti odlične s vremena na vrijeme. Umjesto marmelade ili čokoladnog namaza, jedite palačinke sa svježim voćem.

Svježi voćni sok bez šećera je izvrstan za doručak. To će vas podići i bez kofeina u jutarnjoj kavi. I ne morate se brinuti da će vas uloviti drhtavica ako popijete previše.

Dobro poznati tost. Ovo je izvrsno jelo za doručak. Samo nemojte pretjerati sa maslacem ili drugim namazima.

Zobene pahuljice. Znam da vas je većina mrzila zobene pahuljice kada ste bili djeca. Ali one su odlično jelo. Uz mlijeko i malo šećera imat ćete kvalitetan doručak, od kojeg nećete tako brzo ogladnjeti.

Voćna salata je odličan izbor za doručak. Obožavam ukusno osvježavajuće voće, koje ne trebam dugo pripremati. Izmiješajte svoje omiljeno voće i imate ćete pravi obrok!

Ako ne volite doručkovati ili vjerujete da se ne osjećate dobro poslije doručka, možete razdvojiti doručak na dva manja obroka. Pojedite ujutro jedno tvrdo kuhano jaje, a sat ili dva kasnije pojedite jabuku ili šaku lješnjaka ili badema.

Nije tako teško dobro doručkovati kao što mislite. Sjetite se sutra ujutro da je zdravi doručak najbolji početak dana. Primjetit ćete koliko bolje ćete se osjećati ujutro i ostatak dana kada ne preskočite doručak.

 

Slični članci