Michelin – povijest i klasifikacija restorana

O popularnosti michelin zvjezdica i njihovoj važnosti govori i činjenica da su neki zbog njih gubili poslove, bilo je i slučajeva da su si kuhari oduzeli život, a brojni vlasnici restorana i danas vrše veliki pritisak ne bi li dobili ovu prestižnu zvjezdicu. Koliko su one popularne pokazuje i film “Indijski začin na francuski način (The Hundred – Foot Journey) iz 2014. godine koji osim o različitim svjetovima između ostalog progovara i o ovim zvjezdicama i koliku važnost one imaju za sam restoran, njegove kuhare i vlasnike.

Jedna od glavnih osobina suvremenog čovjeka jeste kretanje i upoznavanje novoga. Pri tom kretanju ako nemamo lokalnog vodiča i mentora, ostaju nam turistički vodiči, kako opći tako i specijalizirani gastronomski. Michelin vodič je jedan od najpopularnijih u svijetu i smatra se da je to najcjenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visoke kvalitete. Vodič ima svoj osobni sustav sa kojim vrednuje najbolje hotele i restorane u odnosu na cijenu.

00e03dcc76ed4ec08691a5f52da7b86e_michelin-guide-stars-description

Prestižne michelinove zvjezdice u izravnoj su vezi s kulinarstvom. Michelinove zvjezdice dobivaju oni restorani koji se ističu svojom vrhunskom kvalitetom, iznimnom originalnošću i savršenim kulinarskim vještinama.
Zanimljivo je da se ponekad za stol u restoranima koji su zaslužili michelinove zvjezdice čeka i više od godine dana, a pravi gurmani prvo rezerviraju stol u prestižnom restoranu, a tek zatim avionsku ili neku drugu kartu kako bi objedovali u njemu.

Povijest Michelinovih zvjezdica

Sve je počelo davne 1899. godine kad su braća Michelin odlučila napraviti listu restorana, hotela, benzinskih postaja i mehaničarskih radnji, kao svojevrstan vodič za vozače, sve s ciljem da poboljšaju prodaju svojih guma. Prvo se radilo samo o Francuskoj, a kasnije se ideja proširila i na Europu i svijet. I danas se izdaje ta poznata “Crvena knjiga” koja je dobila naziv po svojim koricama. Od 1926. godine restorane posjećuju inspektori koji donose sudove o hrani koja se poslužuje.

Michelinove zvjezdice

Jedan restoran može ukupno imati tri zvjezdice, a o tome odlučuju Michelinovi kušači koji ne najavljuju svoj dolazak, već u tajnosti isprobavaju jela i ocjenjuju sve i do najmanjeg detalja. Restoran se može prijaviti za dolazak inspektora, koji nerijetko dođe i više puta, ali osoblje restorana ne zna o kome se radi jer kušač pritom ništa ne zapisuje i nije očit kao neki kritičari.

Restorani u Europi

Odlučite li posjetiti jedan od restorana, donosimo Vam listu samo nekih od njih koji se nalaze u Europi:

Le Jules Verne

U jednom od najromantičnijih gradova svijeta na jednom od najromantičnijih mjesta na svijetu smjestio se restoran Le Jules Verne koji s ponosom ističe svoju Michelinovu zvjezdicu.
Riječ je o restoranu koji se nalazi u Parizu, ni manje ni više nego na Eiffelovom tornju. Otvoren je 4 sata dnevno, u vrijeme ručka i večere, poznat je po izvrsnoj kuhinji i prekrasnom pogledu, a do njega vozi i poseban lift.

La-Peergola-Roma-Michelin

La Pergola

Restoran La Pergola smjestio u Italiji, točnije u Rimu. Ponosan je vlasnik tri Michelinove zvjezdice, što govori da osim okusa, ambijenta, kvalitete, stručnosti i znanja ima i “ono nešto”. Otvoreni su od utorka do subote u večernjim satima, a osim rezervacije koju morate napraviti, valja se i propisno odjenuti.

The Square

U Londonu se između ostalih smjestio i restoran The Square, vlasnik dvije Michelinove zvjezdice.
Baš kao i većina nagrađenih restorana, otvoren je par sati u vrijeme ručka te za večeru, potrebno je prethodno napraviti rezervaciju, ali i izdvojiti nekoliko funti više.

Fischers Fritz

U glavnom njemačkom gradu, Berlinu smjestio se restoran Fischers Fritz s ukupno dvije Michelinove zvjezdice. Ovaj pomno uređen restoran osim izvrsne hrane, jela s ribom i ugodnog ambijenta ima i velik izbor kvalitetnih vina. Rezervaciju stola je potrebno izvršiti unaprijed, a za večeru je ponekad potrebno izdvojiti i nekoliko stotina eura.

Restorani s Michelinovim zvjezdicama u susjedstvu

Hrvatska gastro ponuda trenutno ima 10 restorana sa prestižnom michelin zvjezdicom. Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna MICHELINOVA zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula), zadržali svoje zvjezdice.

U Michelinov vodič restorana za 2021. godinu uvršteno je 14 restorana iz Beograda. Spisak preporučenih restorana koji su u ovogodišnjem Michelinovom vodiču za Beograd su: Iva New Balkan cuisine, Bela Reka,
Comunale Cafe e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, JaM, Langouste, Legat 1903, Magellan, Mezerestoran Dvorište, Salon 1905, The Square.