Održana Raštikijada – najveći kulinarski događaj u Hercegovini

U četvrtak 31. listopada 2019. godine na Agroturizmu Marića gaj u Ružićima pored Gruda održana je jedna od najvećih kulinarskih događaja u Hercegovini – RAŠTIKIJADA 2019.

 

 

 

 

Jedinstvena je to gastro manifestacija u Hercegovini koja je spoj tradicije, kulture i dobre zabave. Natjecanje u pripremi jela od raštike već je postala tradicionalna manifestacija za ovo doba godine te je iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja.

Na natjecanju je sudjelovalo 30 ekipa iz BiH, Hrvaske, Slovenije i Japana.

Nagrade koje su se dodjelile su 1., 2., i 3. mjesto u kategoriji tradicionalna hercegovačka jela od raštike, najbolje predjelo, glavno jelo, desert i napitak u kategoriji inovativna jela od raštike. Dva tročlana žirija ocjenila su svako jelo posebno po unaprijed određenim kriterijima ocjenama od 5 do 10. Jelo koje je imalo najveći zbroj bodova u svim kategorijama je proglašenom pobjednikom.

Najveći međunarodni doprinos manifestaciji:
Ekipa Mario i prijatelji

Najveselija ekipa:
Karakteri Omiš

Najšarmantija ekipa:
Ichizen iz Japana

Najbolji štand:
Agroturizam Konavle

U kategoriji inovativna jela od raštike:
Najbolje predjelo: Ichizen iz Japana
Najbolje glavno jelo: Ekipa Surutka
Najboli desert: Hotel Brotnjo

Kategorija tradicionalna jela od raštike:
3. Mjesto: Bonaza F1
2. Mjesto: Mario i prijatelji
1. Mjesto: Hotel Brotnjo

rastikijada-2019-2

Pored raštike za odličnu kulinarsku ponudu potrudile su se ekipe izvan kategorija: Udruga Prijatelji Goričan koja je prezentirala kulinarske specijalitete Međimurja, Udruga Prvenstvo svijeta i okolnih sela iz Belog Manstira pripremila je svim posjetiteljima šarana na rašljama, grah u ćupovima i čvarke, Agroturizam Konavle za posjetitelje je pripremio tradicionalne specijalitete konavola i dubrovačkog kraja. Pored navedenih ekipa i Agroturizam Marića Gaj pripremila je raštiku izvan kategorije, najbolje Hercegovačke uštipke i roštilj.

Za zabavni dio programa bila su zadužena tri tamburaška sastava TS Zlatne Strune, TS Stare Note i TS ERO, Dream team babe i hercegovački gangaši.

Marića gaj je na ovoj sedmoj manifestaciji posjetio veliki broj posjetitelja koji su uživali u ugodnom prirodnom ambijentu, te kušali slasne delicije, uštipke, pršut, razna jela s roštilja, kao i grah, gulaš te fiš.

Organizatori su za najbolje ekipe osigurali vrijedne i bogate nagrade.