Znate li kako pivo utiče na imunološki sistem i zdravlje crijeva

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina.

No, osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je također predmet znatiželje naučnika. Neka istraživanja otkrila su zanimljive koristi piva za imunološki sistem i crijevni mikrobiom.

 

 

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića te zauzima drugo mjesto nakon vode i čaja. U drevnim sumerskim i babilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. Tokom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se dijelilo radnicima, a redovnici su ga proizvodili okom srednjeg vijeka.

Danas, pivo privlači pažnju ne zbog svojih psihofarmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno djeluju s crijevnom mikrobiotom i potiču zdravlje na različite načine u tijelu.

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim tvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tijela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva također su važni aktivni spojevi koji blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom, piše portal Vitamini.hr.

 

Prethodna istraživanja su se usredotočila na to kako ove bioaktivne tvari iz piva mogu pomoći u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunosnoj funkciji za poticanje antioksidativnih i protuupalnih efekata i za poticanje proizvodnje estrogena.

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski naučnici su otkrili kako niska ili umjerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podržava zdravu imunološku funkciju.

 

Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive tvari iz piva potiču razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz protuupalnih, antioksidativnih i imunomodulatornih efekata.

Ovaj pregled istraživanja sugeriše da se poboljšanja u imunološkom sistemu mogu pripisati interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno potiču razvoj crijevnog mikrobioma. Uprkos tome, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti, zaključuje Vitamini.hr.