Kako napraviti savršene mesne okruglice?

Mesne okruglice jedu se gotovo u cijelom svijetu. Recepata je zaista mnogo, no sve mesne okruglice imaju nekoliko zajedničkih dodirnih točaka. Nema veze radite li klasične ćufte, švedske mesne okruglice ili neki treći tip, da bi okruglice bile savršene potrebno je pripaziti na nekoliko koraka u pripremi.

 

 

Prvi korak do finih mesnih okruglica je miješanje sastojaka koje bismo obavezno trebali obavljati rukama. Ruke ćemo ionako uprljati oblikovanjem okruglica prema tome možemo odmah zasukati rukave. Mijesimo li smjesu rukama, sastojci će se lijepo sjediniti, a izbjeći ćemo stvaranje paštete.

Iako napraviti mesne okruglice nije zahtjevan zadatak, one ipak mogu ispasti tvrde i suhe. Kako bi mesne okruglice bile prozračne ne smije se pretjerati s jajima i krušnim mrvicama. Na pola kilograma mesa ne treba stavljati više od jednog jaja ili 50 g krušnih mrvica. Krušne mrvice ili sredinu jedne kriške kruha potrebno je natopiti u malo mlijeka kako bi mesne okruglice bile vlažne.

Kvaliteta mesa ključan je čimbenik za dobar okus, no poželjnu aromu čak i najfinije meso razvit će jedino prilikom pečenja na vrućem ulju. Mesne okruglice uvaljajte u brašno, a zatim kratko popecite na ulju dok ne dobiju lijepu tamnu koricu. Tek ih nakon toga kuhajte u umaku po želji, klasičnom umaku od rajčice ili temeljcu, a možete ih i zapeći u pećnici. Razlika između okruglica koje su prethodno popečene i onih koje su samo kuhane je velika.

U izradi mesnih okruglica može se koristiti bilo koja vrsta mljevenog mesa, od klasične kombinacije miješane svinjetine i junetine, do purećih, pilećih i janjećih okruglica. Treba imati na umu da će masnije meso dati mekše okruglice, a kod nemasnog mesa od primjerice puretine treba skratiti vrijeme kuhanja, jer će takve okruglice, ako se prekuhaju, postati tvrde.

Svakako ne zaboravite okruglice dobro posoliti, što je otprilike žličica soli na 0,5 kg mesa. Ako niste sigurni jeli smjesa dovoljno začinjena, ispecite jednu okruglicu na ulju pa provjerite okus te po potrebi začinite ostatak smjese.

Obavezan sastojak mesnih okruglica je luk, dok je češnjak u nekim receptima izostavljen. Luk i češnjak se u smjesu može dodati sirov ili prethodno propirjan. Dok će sirovi dati poželjnu hrskavost, propirjan daje određenu slatkoću okruglicama. Možda je najbolje rješenje polovinu količine luka i češnjaka propirjati, a drugu neobrađenu staviti u smjesu.