10 namirnica za snažan imunitet

Povrće je važan dio prehrane svake osobe. Sadrži niz važnih nutrijenata i vlakana, a ako svakodnevno pojedete preporučenu količinu od pet do devet porcija, gradite snažanimunološki sustav koji može odgovoriti na izazove svakodnevnih stresova te raznih drugih tegoba.

 

 

 

Znate li koje je najvažnije povrće koje trebate jesti kako biste pomogli organizmu u borbi protiv bolesti?

1. Rajčice

Iako je rajčica zapravo voće, najčešće se priprema i servira kao povrće. Sadrži crveni pigment likopen koji je snažan antioksidans s blagotvornim utjecajem na zdravlje. Rajčica obiluje vitaminima – od vitamina A do K, pomaže u regulaciji krvnog tlaka te snižava broj slobodnih radikala u našem tijelu.

2. Brokula
Malo namirnica može se nositi s potencijalom koji ima brokula kada je u pitanju borba protiv bolesti. Ovo povrće obiluje antioksidansima te pomaže smanjiti rizik od raka želuca i pluća. Također sadrži beta karoten, vitamin C i folate te jača imunitet kada nas ometaju prehlade i viroze.

3. Prokulica
Ovo malo zeleno povrće jako je važno zatrudnice jer sadrži folnu kiselinu i B vitamin. Prokulice obiluju i vitaminima C i K, vlaknima, kalijem i omega-3 masnim kiselinama.

4. Mrkva
Narančasto povrće poznato je po svom pozitivnom učinku na zdravlje očiju, kože i kose. Mrkva je i najbolji povrtni izvor vitamina A, a zato što sadrži vitamin C štiti krvožilni sustav od oštećenja.

5. Tikvica
Tikvice su dobar izvor nutrijenata koji sprječavaju upalne procese u organizmu, poput vitamin C i beta karotena. Tikvice koje dozrijevaju u ljetno vrijeme mogu nam pomoći u borbi protiv astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, a odličan su izvor kalija, magnezija i vlakana.

6. Batat
Jeste li znali kako batat sadrži vitamine A, C i mangan koji pomažu u borbi protiv raka? Slatki krumpir dobar je izvor i vlakana i željeza pa će vas opskrbiti energijom, ali i potaknuti rad probavnog sustava.

7. Patlidžan
Dobar je za zdravlje srca, a također obiluje antioksidansima poput nasunina koji štiti stanice mozga od oštećenja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i kalija, stručnjaci vjeruju kako patlidžan može pomoći i u smanjenju rizika od moždanog udara i demencije.

8. Paprika
Crvena, žuta ili narančasta – koji god vaš izbor bio kada je u pitanju paprika, opskrbit će vaš organizam nutrijentima dobrim zasrce, poput likopena i folne kiseline. Nedavna istraživanja pokazala su da svakodnevno konzumiranje paprike može sniziti rizik od razvoja raka pluća, debelog crijeva i gušterača.

9. Špinat
Izvrstan je izvor gotovo svakog vitamina i nutrijenta koji je potreban organizmu. Stručnjaci vjeruju kako prehrana koja obiluje špinatom može spriječiti sve bolesti – od srčanih oboljenja do raka debelog crijeva, artritisa i osteoporoze.

10. Luk
Luk je posebno dobar za osobe koje boluju ili su pod povećanim rizikom od artritisa. Naime, luk sadrži peptid GPCS koji usporava gubitak kalcija u organizmu. Ovo je povrće vaš saveznik i u borbi protiv bolesti srca i dijabetesa jer obiluje vitaminom C.

 

Slični članci