Umjesto tableta posegnite za bananom

Banane sadrže puno vlakana i različite vrste šećera – mnogo više od bilo kojeg drugog voća. Ovo nevjerojatno voće, vam može pružiti veliku količinu energije, a u nekim slučajevima djeluje bolje od tableta. Iz tog razloga ne morate nikada biti u dilemi oko banana. Banane su super hrana koja je vrlo korisna za naš organizam. Za što se sve preporučuje konzumacija banana?

 

 

Visoki krvni tlak

Nedostatak kalija i prekomjerna konzumacija soli može imati na naše tijelo izuzetno negativne posljedice, osobito na krvni tlak. Jedna banana sadrži 460 mg kalija i 1 mg natrija. Dakle, poželjno je konzumirati jednu bananu u jutro i tako održavati normalnu razinu krvnog tlaka. Banane su zapravo bogati izvor kalija, koji pomaže i za normalan rad srca.

Depresija

Banane također pomažu kod depresije zbog prisutnosti triptofana koji potiče izlučivanje hormona sreće – serotonina. Sve što trebate učiniti kako bi poboljšali svoje raspoloženje u nekoliko minuta je pojesti bananu. Osjećat ćete se mirno i imati osjećaj zadovoljstva.

banane

Stres

Stres može smanjiti razinu kalija, a to može imati negativan učinak na metabolizam. Budući da nas banane opskrbljuju kalijem, u stresnim situacijama su više nego poželjne. Kalij će ubrzati probavu, ali i regulirati količinu vode u tijelu, te na taj način poboljšati rad srca.

Probava

Banane sadrže mnogo hranjivih vlakana i pektin – tvar koja promiče detoksikaciju i pospješuje probavu. Banane također smanjuju nadutost, a jednako dobro djeluju kod zatvora i proljeva. Također mogu spriječiti žgaravicu.

PMS

Banane sadrže mnogo vitamina B6 koji su vrlo korisni za vrijeme PMS-a. Vitamin B olakšava predmenstrualne simptome i pomaže u smanjenju bolova u trbuhu te popravljanju raspoloženja

Slični članci