Što kada vam nedostaje sastojak?

Pripremate slastan desert, a nedostaje vam jedan od osnovnih sastojaka? Patite od alergije ili intolerancije na određeni sastojak ili jednostavno želite eksperimentirati u kuhinji? Nema problema – tradicionalne sastojke za pečenje poput brašna, jaja, mliječnih proizvoda i šećera, lako je zamijeniti u receptu, samo treba znati kako.

 

 
Tako je primjerice 1 šalicu bijelog brašna moguće zamijeniti 1 ½ šalicom krušnih mrvica ili 7/8 šalice bijelog ili smeđeg rižinog brašna ili 1 šalicom kukuruznog brašna ili pak s 1 i jednom trećinom šalice zobenih pahuljica. Imajte na umu da ukoliko standardno bijelo brašno zamjenjujete onim bez glutena poput rižinog ili kukuruznog brašna, da je receptu potrebno dodati više tekućine jer brašna bez glutena apsorbiraju više vlage. Dodatno, zamjene za bijelo brašno zahtijevaju dodatne količine praška za pecivo, na način da se na svaku šalicu zamijenjenog brašna doda 2.5 čajne žličice praška za pecivo.

Čime zamijeniti jaje, mlijeko i šećer

Ovakve zamjene daju najbolje rezultate ukoliko u originalni recept idu najviše dvije šalice brašna, no s malo prakse moguće je usavršiti i recepte koji u originalu zahtijevaju više šalica bijelog brašna. Ukoliko kod pečenja tražite zamjene za jaja pokušajte 1 jaje zamijeniti s mješavinom ½ čajne žličice praška za pecivo, 1 čajne žličice vode i 1 čajne žličice octa. U pripremi kolača kao zamjena za 1 jaje dobro funkcionira i 1 čajna žličica želatine i 3 žlice mlake vode. Ako, pak, pripremate kruh pokušajte 1 jaje zamijeniti s ¼ šalice sojinog jogurta.

U današnje je vrijeme kravlje mlijeko vrlo lako zamijeniti istom količinom bademovog, sojinog ili rižinog mlijeka. Oni hrabriji mogu čak pokušati kravlje mlijeko zamijeniti sokom od jabuke ili naranče, ali uz dodatak praška za pecivo. I maslac ima svoju jednostavnu zamjenu, a to su jednake količine margarina. Ponekad možete maslac zamijeniti i uljem, primjerice repičinim uljem, na način da svakih 230 g maslaca zamjenjuje 1 šalica ulja. Šećer ima mnoštvo zamjena: od meda i javorovog sirupa do sve popularnije stevije. Pritom, ipak, treba biti oprezan jer se svaka od ovih namirnica znatno razlikuje u slatkoći.

Slični članci